D'r op of d'r onder!

Nu alles wat goed kan voetballen in de Champions League voetbalt, en zelfs alles wat niet eens zo heel goed kan voetballen in de Champions League voetbalt, gaan de blikken naar de UEFA Cup. Bij dit lelijk eendje van het Europese clubvoetbal leeft het onbekende voort, zoals vroeger bij de Europa Cup, het mysterieuze waarvoor in het transparante format van de Champions League al lang geen plaats meer is. Hoeveel geld en talent ook naar de Champions League stromen, de passie in de strijd om de UEFA Cup wordt er niet minder door. Het is meestal niet goed, wat je ziet, en toch boeit het – het is camp. Van de klassieke woensdag verbannen naar de donderdag: dat maakt het op een bepaalde manier alleen maar leuker.

In de Champions League geniet je van kwaliteit, in de UEFA Cup van de duisternis waarin uitwedstrijden nog kunnen plaatsvinden. De wereld van de UEFA Cup is geen dorp maar een woud vol onbegaanbare wegen. De avonturen die AZ het vorige seizoen beleefde in de strijd om die monsterlijke beker – type mislukte bloemenvaas – herbergen voldoende stof voor een thriller. Wat zeg ik, voor drie thrillers. In de laatste seconde van de verlenging de finale mislopen, waarna de tegenstander, Sporting Lissabon, die finale in eigen huis tot ieders verrassing verliest van een ploeg waarvan de naam me nu al niet meer te binnen wil schieten: waar maak je dat nog mee? Het was overigens CSKA Moskou, dat het dezer weken opneemt tegen FC Midtjylland, een naam die siddert van onbekendheid. De eerste tegenstander van AZ mocht er gisteren ook wezen: Krylya Sovetov. Bizar stadion zonder dak, enthousiaste mensen langs de lijn, een zooi doelpunten: helemaal goed. En geen idee waar dat ligt! (Ergens in Rusland in de buurt van Kazachstan.)

Feyenoord voor straf in een leeg stadion tegen Rapid Boekarest: het was zo lelijk dat het vanzelf mooi werd. Doelman Lodewijks met natgeregend haar en rugnummer 30 tegen een decor van blauwe stoeltjes: pure camp. Over twee weken volgt na de schamele 1-1 De Hel van Boekarest. Zal Feyenoord de intimidaties van het fanatieke supporterslegioen – Legion Granita schijnt dat te heten – kunnen doorstaan? AZ, Willem II en Heerenveen (de Friezen verzopen bij – bij wie? – FC Banik Ostrava) moeten achterstanden goedmaken, en zo niet, dan is alles weer voorbij. Ik huiver. Nog dertien nachtjes slapen. Alleen: zoals de UEFA Cup start, met een knock-outronde, zo moet het doorgaan, en dat is niet zo. De jacht op het grote geld schrijft ook hier poules voor, met hun rekensommetjes en uitgekookte remises. De liefhebber van romantiek & spanning verdient een cup die behaald wordt met uitsluitend d'r op of d'r onder-voetbal. Niks geplaatst worden voor de volgende ronde doordat op een ander veld in de laatste minuut nog een doelpunt valt, niks als dit, dan dat. Verslaan of verslagen worden, dat is wat we willen.

    • Auke Kok