Dikke kans dat de tennisballen wegraken

Waar winden stedelingen zich over op? Vlaardingen wil vier zwervers huisvesten in een drukbezocht stadspark.

In stadspark 't Hof worden binnenkort tegen de zin van buurtbewoners vier zwervers gehuisvest. ,,De ophef is groot. U wilt niet weten wat wij allemaal over ons heen hebben gekregen'', vertelt de Vlaardingse wethouder Ben van der Velde (GroenLinks). ,,Er is angst en onbegrip onder de bewoners. Onterecht. We hebben gewoon vier Swiebertjes in de stad rondlopen die de winter door moeten komen.''

Het is nu nog rustig in het park. Het enige gerucht komt van de tennisbanen van VBTO, waar gepensioneerden enthousiast aan het sporten zijn. Naast de tennisbanen, tegen de oude watertoren aan, staat een aantal portocabins: vier eenpersoons woonunits, één met vier noodbedden, een ruimte waar bewoners kunnen koken en wassen, en een kantoortje voor medewerkers van het Leger des Heils die ruim drie uur per dag toezicht zullen houden. De portocabins staan er nu, achter een hek. Maar het hek is gesloten en de zwervers ontbreken, die komen pas als het koud wordt.

Op het terras voor het clubhuis bespreken de tennissers de komst van de dak- en thuislozen, waartegen de buurt vijftienhonderd handtekeningen heeft verzameld. ,,Het ziet er keurig uit'', meldt een dame die de portocabins van dichtbij heeft bekeken. ,,De overlast zal erg meevallen'', stelt tennisser Frederik d'Achard, die vijftien jaar bestuurslid van de club is geweest. Zijn de spelers niet bang dat als zij een bal over het hek slaan, de thuislozen deze niet teruggooien? ,,Daar heb je wel dikke kans op'', zegt een andere dame. ,,Ze hebben honden en die bijten de ballen kapot.'' Maakt niet uit, zegt d'Achard. ,,Ballen genoeg.''

In het park zijn speeltuinen, een skatebaan, voetbalveldjes, en een weiland met geiten en koeien. Tegenover het park woont de 77-jarige Threes van de Pas, woordvoerder van de verontruste buurt. Zij zegt dat het niet om aangepaste daklozen gaat, maar om ,,stumpers'' met psychiatrische problemen. ,,Die vier hebben een totaal verschillende persoonlijkheid en kunnen elkaar niet verdragen.''

Volgens de actievoerder wil burgemeester Tjerk Bruinsma ,,een flinke indruk'' maken door daklozen op te vangen, zonder te beseffen dat het park onveiliger zal worden voor vrouwen en kinderen. ,,Er is een milieueducatiecentrum in het park. De kinderen worden nu nog met opdrachten het park ingestuurd. Hoe moet dat straks?'' Ook de thuislozen zelf zal hun honk slecht bevallen. Want zij zullen buren worden van de ,,supermacho figuren'' die op de skatebaan rondhangen. Deze zullen de zwervers wellicht iets aandoen. De zwervers gaan zich ook vervelen, verwachten de buurtbewoners, wat je kunt voorkomen door een gebouw aan de Nieuwe Waterweg vrij te maken. ,,Daar hebben ze een mooi kijkspel.'' De buurtbewoners hadden weinig behoefte om, zoals de gemeente had gevraagd, ,,mee te denken'' over hoe de zwervers het beste in het park kunnen worden geplaatst. De enige toezegging die de bewoners hebben weten los te peuteren, is dat de opvang ,,tijdelijk'' zal zijn, in afwachting van een permanente opvang die Vlaardingen wil realiseren voor een grotere groep uit de regio.

In het park zijn ook een kinderdagverblijf en een peuterspeelzaal gevestigd. Medewerkers verwijzen naar directeur Erik Verlinden van de Stichting Kinderopvang Vlaardingen. Die zegt: ,,Wij reageren er niet op.''

    • Arjen Schreuder