Bloeddorstige maffioso

,,Ciruzzo de miljonair'' is zijn bijnaam en hij wordt beschouwd als een van de machtigste en bloeddorstigste maffiabazen van de Napolitaanse Camorra. Paolo di Lauro controleert de drugshandel in het noorden van Napels en diverse gemeenten rond de stad. Tussen oktober 2004 en maart 2005 heeft een drugsvete tussen zijn clan en de zogeheten `afsplitsers' tot vijftig doden geleid in de wijken Scampia en Secondigliano. Daarbij kwamen ook onschuldige voorbijgangers om. In de jaren daaraan voorafgaand zou Di Lauro nog tientallen andere moorden op zijn geweten hebben.

Di Lauro is vannacht aangehouden door een speciale eenheid van de carabinieri. Hij had zich verstopt in het huis van een verloofde van een van zijn ondergeschikten die al jaren in de gevangenis zit. In tegenstelling tot wat eerder werd aangenomen bevond zijn schuilplaats zich in de wijk waar hij dood en verderf heeft gezaaid, en niet in een ver buitenland. Minister Giuseppe Pisanu van Binnenlandse Zaken omschreef Paolo di Lauro in het verleden als ,,een van de dertig meest gevaarlijke criminelen van Italië''.

Di Lauro had in de afgelopen jaren een fijnmazig drugsimperium opgebouwd dat zowel de import uit Colombia als de straathandel in de Napolitaanse wijken Scampia en Secondigliano en een aantal gemeenten rond Napels beheerste. Dit bloeiende bedrijf, met een geschatte dagomzet van een half miljoen euro, begon vorig jaar te wankelen toen een aantal ondergeschikten zich verzette tegen de nieuwe regels die Cosimo di Lauro, zoon van Paolo, aan hen had opgelegd. De daarop volgende camorra-oorlog hield Italië afgelopen winter in de greep. Er vielen niet alleen veel doden, maar ook tientallen gewonden. Er werd gemarteld en winkels en woningen gingen in vlammen op. Op de kritiek dat de Italiaanse staat Napels in de steek had gelaten, stuurde minister Pisanu van Binnenlandse Zaken duizend man extra politie. Als iedereen samenwerkt met de politie kan ,,de kanker van de stad, de Camorra'' worden verslagen, zei president Ciampi.

De politie verscherpte de controles. Arrestaties volgden. De leider van de afsplitsers, Raffaele Amato, werd in Barcelona gearresteerd. In januari was het in Napels zelf de beurt aan Cosimo di Lauro, de zoon van Paolo. Toen liepen buurtbewoners te hoop tegen de politie. Volgens pastoor Don Fabrizio uit de wijk is hard politie-optreden onvoldoende om de camorra te verslaan. ,,De politiek moet werk creëren en de bevolking, waarvan nog een groot deel analfabeet is, opleiden. Die beslissing wordt maar niet genomen.''