AVRO digitaal met kunst en natuur

De AVRO begint vandaag met nieuwe tv- en radio-kanalen via internet. De omroep is hiermee niet op zoek naar meer kijkers, maar wil een kleinere doelgroep beter bedienen met kunst- en natuurprogramma's.

Vandaag begint de omroep met twee tv-kanalen (avromuseumtv.nl en avrodierennatuur.nl), die korte clips bevatten van drie tot tien minuten, afkomstig van bestaande AVRO-programma's en archiefmateriaal.

Complete programma's zijn voorlopig niet op het web te zien, en ook herhalingen van AVRO-beroemdheden als Willem Duys en Mies Bouwman staan niet op de rol. Het gaat AVRO-directeur Gerben Eggink vooral om kunst- en cultuurprogramma's, want op dat punt komt de AVRO in het het publieke bestel niet goed meer uit de verf. ,,Onze kunstprogramma's zijn uitstekend, maar worden door de netcoördinator naar de late avond verschoven en trekken daardoor steeds minder kijkers.''

Uitzenden via internet lijkt een oplossing, omdat de kijker dan zelf kan bepalen wanneer hij of zij kijkt naar een AVRO-uitzending ,,op fatsoenlijke tijden''. De AVRO zegt geïnspireerd te zijn door 3voor12, het digitale kanaal van de VPRO. ,,De VPRO heeft ons de ogen geopend voor internet, maar onze reguliere tv-uitzendingen gaan natuurlijk wel gewoon door'', benadrukt de directeur.

De nieuwe kanalen zijn te zien op elke computer met snelle internetverbinding. Daarnaast wil de AVRO de digitale zenders aanbieden aan AVRO-leden met een digitale tv-decoder. Deze `extra service' voert de omroep uit in samenwerking met Casema. Ongeveer 10.000 van de 400.000 AVRO-leden kunnen van die dienst gebruik gaan maken.

De omroepvereniging gaat nog meer experimenteren met het gericht benaderen van specifieke groepen kijkers (narrowcasting). De AVRO gaat bijvoorbeeld programma's aanbieden aan musea. Daar komt een televisie te staan waar mensen informatie zien over exposities en bijpassende passages uit AVRO-programma's.

De AVRO betaalt de investering in de nieuwe kanalen uit eigen middelen, zegt directeur Eggink. De omroep weet nog niet in welke mate daar inkomsten tegenover komen te staan. ,,Maar we moeten wel in beweging komen anders zitten we in 2007 in grote problemen – los van de plannen die het kabinet heeft met het publieke bestel.'' De AVRO is bezig met een reorganisatie waarbij 38 gedwongen ontslagen vallen onder de 234 personeelsleden. Eerder dit jaar werd het voltallige AVRO-bestuur door de verenigingsraad naar huis gestuurd.

    • Marc Hijink