WAT DOEN DE KINDEREN?

Tekenen

Sesamstraat viert binnenkort haar dertigste verjaardag en daarom vragen ze kinderen tot 7 jaar een mooi(e) Sesamstraattekening of schilderij te maken en het vóór 1 oktober op te sturen naar het Rijksmuseum in Amsterdam. Een jury kiest de twintig mooiste inzendingen uit, die worden beloond met een prijzenpakket. Ook hebben Pino, Ieniemienie, Tommie en andere Sesamstraatfiguren zich verstopt in schilderijen van het Rijksmuseum. Kijk op de site om ze te zoeken.

Sesamstraattekening of -schilderij voor 1 okt sturen naar het Rijksmuseum, Postbus 74999, 1070 DN Amsterdam. Inl www.rijksmuseum.nl/sesamstraat

Naar museum gaan

75 musea in Noord-Brabant, zijn in de weekends van de maand september voor kinderen t/m 16 jaar gratis te bezoeken. Veel musea hebben ook speciale activiteiten voor kinderen opgezet. Zo organiseert het Van Abbemuseum in Eindhoven de Kinderkunstclub - op zaterdag en zondag van 14-16u; ook zijn er voor 11 tot 16-jarigen rondleidingen door het museum. Zondag 18 september is er in museum Jan Cunen in Oss een workshop olv beeldend kunstenaars Robbie Cornelissen en Roland Sohier. Zij maken allebei monumentale tekeningen - een van de grootste is 2,40 x 3,80 m; in de maand september zijn die in het museum te zien. In het Markiezenhof in Bergen op Zoom zijn twee speurtochten uitgezet: een griezelspeurtocht en een kermisspeurtocht, waar puzzels en vragen moeten worden opgelost. En kinderen die een valkenier aan het werk willen zien, kunnen terecht in het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard op 17, 18, 24 en 25 sept. Wie durft mag zelf een valk op de hand nemen.

Inl www.museummaand.nl

Manga's verzamelen

Drie jaar geleden besloot Michelle Sloterdijk Pokemonfiguren te gaan verzamelen. Eigenlijk zijn die Pokemonfiguurtjes Manga's, Japanse stripfiguren. De stripfiguren hebben vaak een grote bos haar, grote ogen en een streepje als mond, kijk maar naar de tekenfilm Dragonball Z. In `De Verzamelplaats', de expositieruimte voor verzamelingen in het Fries Museum, is nu haar Mangaverzameling te zien van stripboeken, posters, videobanden en zelfgemaakte poppetjes. Op de expositie liggen ook kleurplaten, die, als ze mooi ingekleurd zijn, meedingen naar een prijs. Kinderen die hun verzameling paarden, poezen, dinosauriërs, schelpen etc. ook eens willen laten zien, kunnen een brief schrijven naar het Fries Museum, t.a.v. Mariska de Boer. In de brief moeten ze vermelden wat ze verzamelen, hoe groot die verzameling is en waarom die geëxposeerd moet worden. Hij/zij bepaalt welke voorwerpen er geëxposeerd worden en samen met een medewerker van het museum wordt `De Verzamelplaats' ingericht.

Manga's t/m 4 okt in De Verzamelplaats van het Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Inl 058-2555500 of www.friesmuseum.nl

Djembé spelen

Adebisi werd geboren in Nigeria en zijn vader hoorde tot de Yoruba-stam. Als kind hoorde hij de mooiste verhalen over Afrika. Kinderen die naar zijn verhalen willen luisteren, djembé willen leren spelen en Afrikaans dansen kunnen zondag 18 september in theater De Evenaar in Rotterdam meedoen met een kidsjam.

Kidsjam op zo 18 sept om 13u en 14u in theater De Evenaar/Wereldmuseum Rotterdam, Willemskade 25, Rotterdam, Kaarten €2,50 res 010-2707190. Inl ook www.wereldmuseum.rotterdam.nl

Vliegen

In september en oktober organiseert het Militaire Luchtvaart Museum workshops voor kinderen van 9 t/m 12 jaar. Tijdens de workshops ontdekken kinderen van alles over de techniek van het vliegen en over vliegtuigmotoren. De eerste workshop geeft antwoord op de vragen hoe een vliegtuig in de lucht blijft en bestuurd wordt. De tweede workshop geeft inzicht in een belangrijke vliegtuigmotor: de straalmotor. Vervolgens wordt er, onder begeleiding van een museummedewerker, een werkstuk gemaakt, waarmee ook verschillende testen worden uitgevoerd.

Workshops op woe 21 en 28 sept en 5, 12, 19 en 26 okt en op zon 18, 25 sept en 2, 9 en 23 okt van 13u30-15u30 in het Militaire Luchtvaart Museum, Soesterberg. Kosten €4 per kind, incl de materialen. Aanmelden via de website www.militaireluchtvaartmuseum.nl

Toneel spelen

Het Lab, jeugdtheaterwerkplaats is eigenlijk een laboratorium maar dan voor theater. De voorstellingen worden gemaakt door verschillende regisseurs die het bijzonder vinden om theater voor kinderen te maken. Vanaf 21 september is er Alle 13 goed! met voorstellingen in de zaal, de foyer en op straat, voor vroege vogels en voor mensen die liever uitslapen in Jeugdtheater De Krakeling in Amsterdam. Zo is er op 21 september Oink (6+), vrijdag 23 september Waterloop (8+) een muzikale voorstelling over de angst voor het onbekende en zaterdag en zondag 24 en 25 september wordt er om 06u! een fluistervoorstelling Het Blauwe Uur (7+) gespeeld bij het opkomen van de zon.

Alle 13 goed! van 21 t/m 25 sept in Jeugdtheater De Krakeling, Nieuwe Passeerdersstraat 1, Amsterdam. Kaarten €7 voor kinderen en €8 volwassenen res 020-6245123. Inl ook www.krakeling.nl en www.hetlab.nl

Informatie naar de Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of agenda@nrc.nl