VOORKEUR REGIO

DEN HELDER

Kunstroute

Op 35 locaties in Den Helder is het komend weekeind werk te zien van zestig verschillende kunstenaars die op de een of andere manier een band hebben met deze plaats. Emo Verkerk, die sinds 11 jaar in Den Helder woont toont sculpturen en schilderijen uit deze periode, Mette Veeninga exposeert schilderijen die geïnspireerd zijn door de songteksten van Wally Tax en R.W. van de Wint is vertegenwoordigd met het project De Nollen, een schilderkunstig experiment in het oude binnenduingebied aan de rand van Den Helder. In de musea, op de oude werf Willemsoord en in café's - overal zijn expositieruimtes ingericht. De centrale tentoonstelling wordt gehouden in galerie Windkracht 13, Weststraat 107, waar ook de catalogus en de route verkrijgbaar zijn.

`Kunstroute Den Helder', vertrek Weststraat 107-109, 17 en 18 sept. 11-17 u. Inl. www.kunstroutedenhelder.nl en www.hetnollenproject.nl

HAARLEM

Op hoop van zegen Polly Maggoo herneemt Heijermans' beroemde vissersdrama Op hoop van zegen. Begeleid door drie musici ontrolt zich het noodlot van de vissersvrouw die één keer teveel berustte in de macht van de reder en haar laatste twee zoons ook verliest aan de zee. Joke Tjalsma speelt Kniertje onderdanig met behoud van grandeur en even oerkomisch als diep-triest. De groep heeft het drama van een nieuwe scène voorzien: die waaruit blijkt dat Kniertje en reder Bos vroeger iets moois hadden.

22-24 sept Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-517 3900 of www.toneelschuur.nl

HOOFDDORP

Ashton Brothers Met zijn vieren op één kratje bier staan. Vanuit het dak aan elastieken neerdalen om een achteloos weggegooid bosje bloemen te redden. Een wankele stapel bouwen van kratten, flesjes, een bierfust, en een kist met een vrijwilliger uit het publiek erin: de roemruchtige Ashton Brothers zijn terug van het Festival in Edinburgh met hun clowneske variëtéshow Ballyhoo! Echt variëté is het niet, daarvoor ontbreekt het technisch vernuft. De Ashton Brothers bouwen vooral op hun charmante, komische presentatie, en hun vermogen om van bijna niets een act te maken.

19-20 sept Schouwburg De Meerse, Raadhuisplein 3. Inl. 023-5563707 of www.demeerse.com

LEIDEN

Belegh en Ontset van Leyden

Om het 300-jarig bestaan van de Leidse Schouwburg te vieren – de oudste van het land - brengt theatergezelschap de Veenfabriek Belegh en Ontset van Leyden. Dit treur-blij-eindespel van Reynerius Bontius, over de strijd om Leiden tijdens de Nederlandse Opstand, was in 1645 de openingsvoorstelling van de schouwburg. Overbuurman Paul Koek en zijn troep spelers en musici laten de schouwburg zelf een hoofdrol spelen; de toeschouwers blijven niet in het rode pluche zitten.

De driehonderdste verjaardag van de schouwburg wordt verder opgeluisterd met een tentoonstelling in de Lakenhal en met het jubileumboek Wat geeft die Comedie toch een bemoeijing!

20 sept t/m 2 okt Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-516 3899 of www.leidseschouwburg.nl

NAARDEN

Stoelenbenefiet

In de Grote Kerk in Naarden, beroemd vanwege de traditionele uitvoeringen van de Matthäus Passion van J.S. Bach, wordt 21 september 20u een benefietconcert gegeven ten bate van de aanschaf van nieuwe stoelen. Capella Passionata voert muziek uit van Bach, Händel en Vivaldi.

Toegang: €15, incl drankje. Kaarten: Boekhandel Comenius, wijnhandel de Samaritaan, Arbeid Adelt en tabakswinkel Ruijsdael, Naarden.

SCHIPHOL

Molens

Behalve Piet Mondriaans Oostzijdse Molen (1903), de recente, omstreden aankoop van het Rijksmuseum, zijn in het Schiphol-filiaaltje van het museum dit najaar nog dertien molens te zien. Meer dan drie eeuwen lang, van de zeventiende tot begin twintigste eeuw, was de molen een geliefd onderwerp in de Nederlandse schilderkunst. Vooral in de tijd van de Haagse School werden schilders niet moe de Hollandse poldermolens af te beelden. Deze stroming uit het eind van de negentiende eeuw is met werk van schilders als Willem Roelofs, Paul Gabriël en Johan Bartold Jongkind, dan ook goed vertegenwoordigd op Schiphol.

`Dutch Windmills, Art and Industry', Rijksmuseum Amsterdam Schiphol, Hollandboulevard tussen E- en F-pier. Dag. 7-20 u. T/m 13 dec. Inl. www.rijksmuseum.nl