Verhagen wil aardgasbaten gebruiken voor lagere energierekening burgers

CDA-fractievoorzitter Verhagen wil de energiebelasting verlagen als door de hoge olieprijs de energienota volgend jaar hoger uitvalt dan gepland. Verhagen zegt dat vandaag in een interview met de Telegraaf.

De voorzitter van de grootste coalitiefractie wil vanaf 1 januari iedere verhoging van de energienota direct compenseren door de zogenoemde eco-tax (de milieubelasting) op energie evenredig te verlagen. De financiering daarvoor zou moeten komen uit de stijgende aardgasbaten (die zijn gekoppeld aan de olieprijzen). Zo wil Verhagen voorkomen dat de koopkrachtverbetering die het kabinet voor 2006 in het vooruitzicht heeft gesteld wordt uitgehold. De CDA-fractievoorzitter breekt zo met de regel dat de hogere aardgasopbrengsten in de economie geïnvesteerd moeten worden.

D66-leider Dittrich pleit er vandaag in dezelfde krant voor om de arbeidskorting, de fiscale aftrek voor werkenden, met 50 euro te verhogen. Het plan van Dittrich kost 150 tot 200 miljoen euro. Hij wil dat geld halen uit de budgetten voor de reïntegratie van werklozen. Volgens de fractievoorzitter is een verhoging van de arbeidskorting een effectiever instrument om banen te scheppen. ,,Daar hebben mensen meer aan dan cursussen navelstaren.''

Beide fractievoorzitters lopen vooruit op de algemene politieke beschouwingen, het debat over de miljoenennota 2006, dat volgende week woensdag wordt gehouden.