Variaties op bosuitjes en spek

Een voorgerecht voor 4 personen. Maak de uitjes schoon. Verwijder de wortels aan de onderkant. Trek het vliesdunne blad van de buitenkant. Verwijder het lelijke groene deel van de bovenkant. Wikkel elk uitje in twee lange lapjes spek.

Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag en leg de uitjes naast elkaar in de pan. Temper de hittebron en bak het spek langzaam knapperig en lichtbruin. Draai de uitjes tijdens het bakken regelmatig om. De baktijd bedraagt ongeveer 20 minuten. Verdeel de uitjes over de borden. Strooi er peper over.

Deze hartige uitjes kunnen ook bij andere gerechten worden gemaakt. Een voorbeeld: leg op borden gemengde slablaadjes die zijn voorzien van een vinaigrette gemaakt met olijfolie en balsamico-azijn. Leg de gebakken bosuitjes op de sla.

Tweede voorgerecht: snijd een paar ontvelde tomaten in stukjes. Bak de stukjes tomaat in olijfolie. Breng deze tomatensaus op smaak met zout en desgewenst fijngehakte knoflook. Schep de saus op borden en leg de gebakken uitjes er bovenop. Eet hier warm knapperig brood bij dat in de tomatensaus wordt gedoopt.

Laatste variatie: verwarm kleine ciabattabroodjes in de oven. Snijd ze open. Leg wat rucolablaadjes en plakken tomaten op de onderste helft. Leg er twee gebakken bosuitjes bovenop. Klap de broodjes dicht.

Morgen: makreeelsalade

    • Anne Scheepmaker