Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Aandacht voor de ontvoering en bevrijding van miljonairsdochter Claudia Melchers. Naar aanleiding van de Schiedamse parkmoord: welke rol spelen getuige-deskundigen in strafrechtelijke onderzoeken? Verder een item over de vete tussen twee dierenambulances in Leeuwarden die voor de rechter wordt uitgevochten. Ned.2, 18.20 -18.50u.

Netwerk. Netwerk volgt het debat over de zaak-Nienke met klokkenluider Timmerman, de voormalige medewerker van de politie Groningen die de zaak Nienke in een nieuw daglicht stelde. Daarnaast aandacht voor Poolse criminaliteit in Nederland. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Nova besteedt aandacht aan de ontvoeringszaak van Claudia Melchers. Ook het debat over de zaak-Nienke staat centraal. Ned.3, 22.20-23.00u.

DOCUMENTAIRE

De donderdag documentaire: De laatste overwinning. Film van John Appel over de jaarlijkse paardenrace in Siena, de Palio. IKON, Ned. 1, 23.20-0010u.

PRAATPROGRAMMA

Barend & Van Dorp. Met de vader van Maikel, het vriendje van Nienke K. Wat is er gebeurd met Maikel na de moord en hoe is zijn familie behandeld door de politie? En een optreden van De Dijk. Talpa, 22.30-23.25u

Rondom tien. Volgens een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau vertrouwen Nederlanders de huidige regering amper en willen ze graag een duidelijke leider zien. Is er sprake van gezeur of zit Nederland in een heuse gezagscrisis? NCRV, Ned. 1, 22.30-23.20u.

SPORT

UEFA Cup voetbal. Deze week is het Europees voetballen geblazen: na de wedstrijden van PSV en Ajax is nu de beurt aan Feyenoord (tegen Rapid Boekarest) en Heerenveen (tegen Banik Ostrava). Twee rechtstreekse verslagen worden gevolgd door samenvattingen van de overige wedstrijden. Ned2, 18.50-22.55 uur

MUZIEK

Tracks. Dit programma over popmuziek en -cultuur heeft het vandaag over de comeback van de band Oasis. Volgens de makers van Tracks is Oasis het enfant terrible van de Britse popscene – oprichters Noel en Liam Gallagher zijn zelf ook bepaald geen lieverdjes. Arte, 23.35-0.30u.

FILM

A Beautiful Mind (Ron Howard, 2001, VS). Ouderwets Hollywoodvermaak, onderscheiden met een Oscar voor de beste film. Russell Crowe speelt de wiskundige en Nobelprijswinnaar John Forbes Nash jr. Even geniale als paranoïde man lijdt aan door de Koude Oorlog gevoede achtervolgingsgedachten. Ook met spionageverwikkelingen en Jennifer Connelly als echtgenote. Net5, 20.30-23.00u.

Cocktail (Roger Donaldson, 1988, VS). Onnozele zedenkomedie grossiert in kroegwijsheden. Tom Cruise ontpopt zich tot bij de dames populaire barman en leert dat nietsontziende ambitie onderdoet voor een fatsoenlijk gezinsleven. Ook met Bryan Brown. Veronica, 20.30-22.30u.

À boire (Marion Vernoux, 2004, Frankrijk). Emmanuelle Béart is de voornaamste attractie in een onduidelijk, om niet te zeggen beneveld drama over drie drankzuchtige protagonisten in Frans ski-oord. TV5, 22.25-24.00u.

Born Romantic (David Kane, 2000, Engeland). Zes stereotypen hongeren naar liefde in sitcom-achtige komedie. Met Craig Ferguson, Ellen de Bruin, Ian

Hart. BBC1, 0.30-2.10u.

The Buddy System (Glenn Jordan, 1984, VS). Geijkte romantische komedie. Kinderen proberen alleenstaande moeder Susan Sarandon te koppelen aan parttime-uitvinder Richard Dreyfuss. RTL4, 0.35-2.25u.

Mon père est ingénieur (Robert Guédiguian, 2004, Frankrijk). Regisseur van o.a. Marius et Jeanette situeerde zijn film als altijd in Marseille. Jongeman ontfermt zich over zijn in een fantasiewereld opgesloten jeugdliefde. Morgen, TV5, 18.25-20-15u.

RADIO

Kunststof. Met als gast een oud-filmcriticus van de Volkskrant, François de Waal. Hij spreekt over zijn boek `50 manieren waarop ik mijn leven verpestte en hoe jij dat kunt voorkomen'. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Lotje IJzermans praat met regisseur Nanouk over haar film Guernsey die nu in de bioscoop te zien is en die werd geselecteerd voor het filmfestival in Cannes. 747AM, 20.04-23.00u.