Sophie Scholl

Het is 1943 en in München zijn zojuist de leden van de studentenverzetsgroep Die weiße Rose opgepakt. Ze verspreidden al maandenlang pamfletten waarin ze het Hitler-regime met de kracht van argumenten proberen onderuit te halen. Onder de gearresteerden zitten broer en zus Hans en Sophie Scholl, die samen na de oorlog hét symbool van het Duitse anti-nazi verzet zouden worden. Sophie Scholl - Die letzten Tage is gebaseerd op transcripties van de verhoren van Sophie Scholl en het daarop volgende showproces voor een Volksgerichtshof, die jarenlang in archieven in de voormalige DDR verborgen hebben gelegen. Onder regie van Marc Rothemond vormen die historische teksten de basis voor een ijzingwekkend steekspel tussen Sophie en Gestapo-officier Robert Mohr. Sophie Scholl wordt formidabel gespeeld door de jonge theateractrice Julia Jentsch, die we kennen van filmhuishit The Edukators. Zij krijgt hier ijzingwekkend tegenspel van Gerald Alexander Held als de overtuigde nazi die dit meisje desondanks soms wel lijkt te willen redden van haar lot. Twee mensen zijn in deze onderhuidse film slechts nodig om te schetsen hoe de wet het aflegt tegen het geweten.

Regie: Marc Rothemund. Met: Julia Jentsch, Fabian Hinrichs, Gerald Alexander Held. In: 17 bioscopen.