Slappe slapstick op een walvisvaarder

Een mannetje staat op een onbewoond eiland, net als in veel cartoons. In de palmboom hangt een kokosnoot, maar als hij aan het stammetje schudt, vallen er alleen de bladeren. Dan vangt hij per ongeluk een vis, maar hij vindt het diertje te zielig om op te eten. Het is maar goed dat er een vat voorbij drijft, zodat hij de zee op kan. Dan verandert het toneelbeeld, zoals alleen een toneelbeeld kan veranderen. Opeens zijn we aan dek van een schip. Het is een walvisvaarder met drie bemanningsleden. En zij zijn het, die straks onze dierenvriend oppikken.

Het Schip is een gelegenheidsshow van vier cabaretiers uit de onafzienbare b-sector van het genre: Silvester Zwaneveld van het duo Arie & Silvester, de solist Onno Innemee, en Noël van Santen en Emiel de Jong – samen het duo Schudden. Gevieren spelen ze een tekstloze slapstickvoorstelling, die vooral bestaat uit veel misbaar, krachtpatserij en een handjevol aardige effecten, op filmische muziek van Vincent van Warmerdam.

Maar hoeveel manieren zijn er om op komische wijze overboord te slaan? Dit viertal heeft er niet veel te bieden, en ontbeert ook het raffinement om veel verder te komen dan wat ruige kreten, stoeipartijen en het trekken van malle gezichten. Iedereen staat op stormkracht te spelen om de schaarste aan goede grappen te overschreeuwen. Maar gek doen is niet hetzelfde als leuk zijn.

Voorstelling: Het Schip. Gezien: 11/9 in De Meerse, Hoofddorp. Tournee t/m 31-10. Inl. (015) 2159415, www.hetschip.nl.

    • Henk van Gelder