Rice: kwestie-Iran niet zo dringend

De Amerikaanse regering is bereid een confrontatie met Iran over zijn nucleaire programma uit te stellen, zo heeft minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice gisteren in New York laten doorschemeren. Washington had eerder aangegeven Iran voor de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te willen brengen om het land onder druk te zetten omstreden nucleaire activiteit te staken.

De Amerikaanse regering verdenkt Iran van een geheim kernwapenprogramma. Onderhandelingen tussen Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië enerzijds en Iran anderzijds om de islamitische republiek te bewegen tot vertrouwenwekkende maatregelen, liepen deze zomer vast. De Raad van bestuur van het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) komt vanaf maandag in zijn hoofdkwartier in Wenen bijeen om onder andere een besluit te nemen over deze kwestie.

Afgelopen vrijdag zei Rice nog dat ,,Iran een boodschap moet krijgen van de internationale gemeenschap die een verenigde boodschap is''. Daartoe deed ze een publiek beroep op China, Rusland, India en andere landen in het IAEA-bestuur om de Verenigde Staten te steunen in hun wens om Iran voor de Veiligheidsraad te brengen. Die zou dan met sancties moeten dreigen als Teheran niet zou inschikken en de onderhandelingen met Europa hervatten. The New York Times meldde gisteren dat India te kennen is gegeven dat het moet kiezen tussen vriendschap met Iran of met de Verenigde Staten.

Rusland tekende echter direct verzet aan tegen sancties tegen Iran, en het Witte Huis erkende gisteren dat president George Bush de Chinese president Hu Jintao evenmin had kunnen overreden ermee in te stemmen de kwestie-Iran naar de Veiligheidsraad te verwijzen .

In een vraaggesprek met de Amerikaanse televisiezender Fox zei Rice gisteren dat verwijzing naar de Veiligheidsraad op 19 september ,,goed'' zou zijn. ,,Maar ik denk dat de kwestie van verwijzing iets is waaraan we een tijdje zullen werken.''

Daaraan voegde ze toe: ,,Ik maak me niet zoveel zorgen over het precieze tijdstip. Want ik denk niet dat deze zaak zo dringend is dat hij 19 september moet worden geregeld.'' Het probleem is, zo zei ze, dat er wel ,,een heleboel consensus'' is dat Iran weer met Europa moet gaan praten, maar ,,er een heleboel verschil van mening is over de tactiek''.