Producent trekt film terug

Producent Motel Films weigert Paradise Girls te vertonen tijdens het Nederlands Filmfestival dat 28 september in Utrecht begint. De speelfilm zal daardoor niet meedingen naar de Gouden Kalveren.

Aanleiding is de behandeling van de film In Oranje in 2004, zegt Monte Films-directeur Jeroen Beker. In Oranje van Joram Lürsen is een internationaal veelvuldig bekroonde jeugdfilm. Volgens Beker is de film ,,op negen festivals geweest en op acht festivals bekroond – overal behalve in Utrecht''. De low budget-film Simon van Eddy Terstall won wel vier Gouden Kalveren.

Beker vindt het ,,strategisch dom'' dat een jury op een nationaal filmfestival alle belangrijke prijzen aan een low-budget film geeft. ,,Het Gouden Kalf is een politiek instrument. Als een film die met veel overheidssubsidie is gemaakt, totaal wordt genegeerd door de jury, denken beleidsmakers dat er dus niet zoveel geld naar de filmsector hoeft. Twee dagen nadat Zusje een Gouden Kalf won, schreef Frits Bolkestein in de krant dat de overheid gewoon tien filmers een miljoen gulden moest geven, en dan kwam alles in orde.''

Festival-directeur Doreen Bonekamp zegt dat zij die redenering begrijpt, maar vindt dat hij er met terugtrekking van Paradise Girls de verkeerde conclusie aan verbindt. Bonekamp houdt naar eigen zeggen bij de selectie van de jury rekening met de functie van haar festival in de Nederlandse filmsector; daar zitten altijd zowel mensen met meer oog voor de artistieke als voor de commerciële kwaliteiten van een film in. ,,In de reglementen staat ook dat de jury het evenwicht in de sector moet laten meewegen bij de beoordeling van de competitiefilms. Maar het blijft een onafhankelijke jury. Anders kan ik elk jaar wel een politiek correct lijstje opstellen.''