Paardekastanje ziek

Bijna eenderde van alle paardekastanjes in Nederland is aangetast door de dodelijke bloedingsziekte. Dat blijkt uit een inventarisatie onder 93 gemeenten die is ingesteld op verzoek van minister Veerman (LNV). Volgens de onderzoekers heeft de ziekte zich uitgebreid van het westen en het noordwesten naar het zuiden en het oosten van Nederland.

Landelijk blijkt 31 procent van de paardekastanjes ziek. Het westen van Nederland kampt met de meeste zieke bomen. In Zuid-Holland is 41 procent ziek, in Noord-Holland 32 procent en in Utrecht 37 procent. Hoewel Brabant relatief minder zieke bomen telt, 16 procent, is het aantal zieke bomen groot omdat in deze provincie veel paardekastanjes staan. Drente, Zeeland en Limburg zijn de minst getroffen provincies.

Oorzaak van de ziekte bij de paardekastanjes is volgens de onderzoekers vermoedelijk niet phytophtora, een schimmel die ook bij de aardappelziekte voorkomt, zoals aanvankelijk werd gedacht.

,,De aanwijzingen gaan nu uit naar een bacterie uit de groep van de Pseudomonas syringae als mogelijke veroorzaker. Bacteriën van het geslacht Pseudomonas kunnen optreden als ziekteverwekker bij verschillende gewassen, afhankelijk van de groeiomstandigheden.''

Op aangetaste paardekastanjes verschijnen doorgaans verspreid op de stam kleine roestbruine vlekken waaruit een heldere vloeistof komt die verkleurt naar donkerbruin en die ten slotte stroperig wordt. In het daarop volgende voorjaar sterft de bast af.

De paardekastanje is overigens een ,,heel andere boomsoort'' dan de tamme kastanje, de Castanea, aldus de onderzoekers.