Ontvoerde Claudia Melchers vrijgelaten

Ruim twee etmalen na haar verdwijning is Claudia Melchers vannacht vrijgelaten. De dochter (37) van zakenman Hans Melchers werd maandag door gewapende mannen overmeesterd en meegenomen.

De precieze toedracht van de ontvoering en de vrijlating was vanochtend niet bekend. De politie van Amsterdam zou vanmiddag om 14.00 uur, na het sluiten van deze krant, een persconferentie geven.

Hans Melchers liet vanochtend telefonisch weten ,,verschrikkelijk blij en opgelucht'' te zijn met de terugkeer van zijn dochter. ,,Claudia is helemaal ongedeerd.'' Melchers kon niet inhoudelijk op de zaak ingaan, omdat hij dat aan de politie overlaat. ,,Ik wil nu rust, en zeg dus niks.''

Volgens Jan Willem Bomhof, directeur van de Luxemburgse beleggingsmaatschappij van Hans Melchers, hebben de daders geen losgeld maar wel ,,iets materieels'' geëist. Bomhof wilde niet zeggen wat dat precies betrof, maar vermoedt dat de familie daar niet op in is gegaan. Een andere bron rond de familie laat weten dat er ,,in elk geval geen losgeld is betaald''.

Volgens Bomhof is Claudia Melchers vrijwillig door haar ontvoerders vrijgelaten. Dat werd bevestigd door het openbaar ministerie. Vervolgens zou Melchers snel naar het politiebureau in Amsterdam zijn overgebracht, waar zij volgens Bomhof ,,volledig gezond'' is aangekomen.

Berichten dat Claudia Melchers voorafgaand aan haar ontvoering diverse malen door een bekende telefonisch was bedreigd, werden vanochtend noch door een woordvoerder van de familie Melchers noch door de politie bevestigd.

Maandagavond om half elf kreeg de politie een melding binnen van een overval in het huis van Claudia Melchers in de Amsterdamse Jan van Eijckstraat. Haar man was op dat moment niet thuis. Een kennis van haar, naar gisteren bleek haar bovenbuurman, was wel in het huis aanwezig en verklaarde tegenover de politie te zijn bedreigd en gekneveld. Nadat Claudia Melchers onder bedreiging door een aantal gewapende mannen was weggevoerd, werd deze buurman bevrijd door een van de twee kinderen van Melchers. Die bleven bij de overval ongedeerd.

De zaak leek aanvankelijk op een klassieke ontvoering, omdat de vader van Claudia een rijke zakenman is. Hans Melchers was tot drie jaar geleden eigenaar van het Arnhemse bedrijf Melchemie, dat handelde in chemicaliën. Daarnaast is hij een succesvol belegger. Hij heeft naar eigen zeggen een groot belang in de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Hal Holding. Zijn vermogen wordt geschat op 460 miljoen euro.

Claudia zelf drijft met haar man vanuit huis een cateringbedrijf. De familie Melchers speelt een belangrijke rol in de Nederlandse bridgewereld.

www.nrc.nl Laatste nieuws