Nieuwe serie aanslagen in Bagdad

Een dag nadat een serie van twaalf bloedige zelfmoordaanslagen in Bagdad 160 levens had geëist, zijn in de Iraakse hoofdstad opnieuw verscheidene zelfmoordaanslagen gepleegd.

Daarbij waren tot vanmiddag zeker 30 doden gevallen, aldus mededelingen van de politie.

De nieuwste aanslagen werden gepleegd in Doura in het zuiden van Bagdad. Bij twee zelfmoordaanslagen op enkele minuten van elkaar werden negen politiecommando's gedood. Enkele uren eerder waren in dezelfde wijk 16 politiemannen en vijf burgers om het leven gekomen toen een zelfmoordterrorist zijn auto tot ontploffing bracht midden in een konvooi van politievoertuigen. Daarbij werden ook 21 mensen gewond. Volgens getuigen braken na de aanslagen zware gevechten uit tussen opstandelingen en politie. De politie waarschuwde inwoners van Doura binnen te blijven omdat meer zelfmoordaanslagen werden verwacht.

Gisteren was de bloedigste dag in Bagdad sinds de Amerikaanse president Bush op 1 mei 2003 het einde van de gevechtsfase van de oorlog in Irak bekendmaakte. De dodelijkste aanslag was die tegen een menigte dagloners in de wijk Kadhimiya, waarbij volgens volgens het ministerie van Gezondheid zeker 112 doden en 200 gewonden vielen.

Het jongste offensief van zelfmoordaanslagen komt na enkele weken van relatieve rust in Bagdad waarbij wel veel kleinere aanslagen en aanvallen werden gepleegd maar geen zware aanslagen. Een van de talrijke terreur- en rebellengroepen in Irak, Abu Musab Zarqawi's Al-Qaeda in Irak, eiste gisteren de verantwoordelijkheid voor de nieuwe terreurgolf op onder verwijzing naar het huidige Amerikaans-Iraakse offensief tegen rebellen in de noordelijke stad Tal Afar.

De aanslagen worden ook in verband gebracht met het referendum over de ontwerpgrondwet dat 15 oktober plaatsheeft. Dergelijke gebeurtenissen gaan in het huidige Irak steevast vergezeld van oplaaiend geweld.

Tevens kondigde Zarqawi gisteren in een boodschap op internet een ,,totale oorlog'' tegen shi'ieten aan (naast die tegen regering en veiligheidsdiensten). Die aankondiging werd gezien als een nieuwe poging om een volledige burgeroorlog te ontketenen in Irak. Daarvan zijn overigens al groeiende tekenen, in de vorm van standrechtelijke executies van groepen burgers over en weer.