Miljoenensteun voor zorg na wanbeheer

Het ministerie van Volksgezondheid heeft vanaf 2000 ruim 46 miljoen euro uitgetrokken voor reddingsacties van in totaal 26 ziekenhuizen en andere zorginstellingen met financiële problemen. Om de steun te krijgen hebben naar schatting ruim honderd leden van de raden van toezicht bij de betrokken instellingen het veld moeten ruimen.

Dat blijkt uit een overzicht dat het College Tarieven Gezondheidszorg (CTG) desgevraagd heeft opgesteld. Het CTG kent de financiële steun toe en maakte niet eerder een dergelijk lijstje bekend. De steunverlening was tot nu alleen te traceren in de jaarverslagen van de ruim 2.200 zorginstellingen waarvoor het CTG de tarieven vaststelt. ,,Diegenen die verantwoordelijk zijn voor wat is gebeurd, moeten weg'', zegt een woordvoerster van het CTG over de ruim honderd leden van raden van toezicht die moesten vertrekken.

In de begroting of de jaarlijkse financiële verantwoording van de uitgaven van het ministerie van Volksgezondheid worden de bedragen en de namen van de steunontvangers niet apart vermeld. ,,Als het CTG besluit dat een instelling steun moet krijgen wordt het bedrag opgeteld bij de totale kosten van die sector en dat wordt vermeld in de jaarlijkse zorgkosten-nota'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

Een van de grootste reddingsoperaties was die voor de stichting Hestia in 2002, die onder meer het verpleeghuis De Braamberg in Arnhem beheerde, zo blijkt uit de lijst. Het CTG besloot ruim 4,6 miljoen euro financiële steun te geven. Vorige maand besloot staatssecretaris Ross van Volksgezondheid vijf voormalige leden van de raad van toezicht, de voormalig directeur en accountant KPMG persoonlijk aansprakelijk te stellen voor de verliezen bij de Braamberg. Het was de eerste keer dat Volksgezondheid zo'n rechtszaak begon.

De meeste steun (7,3 miljoen euro) is toegezegd aan ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Het CTG besloot ook miljoenensteun te verlenen aan thuiszorgbedrijven Vitras in Nieuwegein (ruim 3 miljoen euro) en Thuiszorg Amsterdam (1,8 miljoen), aan zorgcentrum Tilburg-Zuid (bijna 4,3 miljoen), psychiatrisch ziekenhuis Vijverdal in Maastricht (ruim 3,5 miljoen) en zorg- en serviceverlener Smallingerland (ruim 3 miljoen euro).

Het is onduidelijk of het College dat vanaf volgend jaar als Zorgautoriteit de nieuwe controleur in de zorg wordt, na 1 januari 2006 de steunverlening blijft uitvoeren. Zorginstellingen krijgen te maken met meer concurrentie en dienovereenkomstig groeiende risico's en onzekerheden over hun financiële resultaten. Een woordvoerster van het CTG wil geen uitspraken doen over mogelijke stijging van het aantal probleemgevallen als meer marktwerking in de zorg wordt ingevoerd.

Zorgpagina 17

    • Menno Tamminga