Margarets onnodige offer

Het leven van een koningskind dat geen troonopvolger is, gaat niet over rozen. Veel monarchale verplichtingen en beperkingen, altijd en overal beloerd door sensatiebladen en veroordeeld tot een zinledige schaduwrol. Als er in de recente geschiedenis iemand heeft bewezen dat het leven van een dergelijk koninklijk familielid geen pretje is, dan is het wel prinses Margaret. De worsteling van onze prinses Irene met haar erfelijke keurslijf is daarbij vergeleken een bagatel. Wijlen de zuster van de huidige koningin Elisabeth werd ooit beschouwd als de mooiste van de twee telgen van George VI. Die werd koning nadat zijn broer Edward VIII afstand deed van de troon om te kunnen trouwen met de gescheiden Mrs. Wallace Simpson. Margaret was er van overtuigd dat het opgedrongen koningschap van haar vader de reden was van zijn vroege dood in 1952.

Die voorgeschiedenis maakt Margarets tragedie alleen maar schrijnender. Ze was in haar jeugd zeer geliefd bij het Britse volk en luidde in haar tienertijd door haar ravissante verschijning en turbulente levenswandel ongewild het begin in van de Britse paparazzi-journalistiek. Ze bereikte in de jaren vijftig een beroemdheid, slechts vergelijkbaar is met die van prinses Diana, door haar verhouding met de adjudant van haar overleden vader, Peter Townsend. Deze vliegenier en oorlogsheld was getrouwd toen hij vanaf het einde van de Tweede Wereldoorlog intensief met de Windsors optrok – maar scheidde nadat zijn liefde voor `Meg' onontkoombaar was.

Wet en kerk verboden echter een huwelijk tussen een prinses en een gescheiden man. Townsend werd naar Brussel verbannen in de hoop dat de liefde zou bekoelen. Toch waren de Britten ervan overtuigd dat het tot een huwelijk zou komen toen Margaret 25 werd – en ze iets meer bewegingsvrijheid kreeg. Maar ze koos uiteindelijk voor de `plicht' in plaats van de `liefde'.

Uit de BBC-film die Canvas vanavond uitzendt, blijkt dat het toenmalige Britse kabinet bereid was toestemming voor het huwelijk te geven zonder aantasting van Margarets positie. De prinses deed een onnodig offer, bewijst de BBC met behulp van onlangs gevonden archiefmateriaal.

Histories. Prinses Margaret: Plicht boven liefde. Canvas, 21.00-21.45u.

    • Tom Rooduijn