Linkse kandidaat uit race in Polen

De Poolse oud-premier en oud-minister Wlodzimierz Cimoszewicz, in juli nog favoriet voor het presidentschap, heeft zich gisteren onverwachts teruggetrokken uit de verkiezingsrace. Hij protesteert hiermee tegen ,,de verloedering van politieke zeden in Polen''.

De oud-communist (nu sociaal-democraat) ligt al maanden onder vuur wegens een onjuiste opgave van zijn aandelenkapitaal, een affaire die hem een koppositie in de peilingen heeft gekost. Recentelijk richtten de pijlen van ,,sommige politici en journalisten'' zich ook op zijn gezin. Dat is voor Cimoszewicz de druppel geweest, zo lichtte hij gisteren toe.

Door zijn vertrek zijn de kansen op een linkse opvolger van de huidige sociaal-democraat Aleksander Kwasniewski vrijwel verdwenen. Kwasniewski verklaarde gisteren dat politici en journalisten zich nu moeten bezinnen op de ,,gevaren'' die de Poolse democratie loopt. De vrouw van Kwasniewski, Jolanta, stond aan het hoofd van het verkiezingscomité van Cimoszewicz.

De presidentsverkiezingen zijn op 9 oktober, de parlementsverkiezingen twee weken eerder, op 25 september. Het vertrek van Cimoszewicz deed de Poolse munt, de zloty, gisteren opveren. Analisten rekenen met nog meer zekerheid op een klinkende overwinning van centrum-rechtse en liberale partijen en hopen op diepergaande economische hervormingen.

Cimoszewicz, die derde stond in de peilingen, wilde zijn aanhangers gisteren geen stemadvies geven. Geen enkele kandidaat is het in zijn ogen waard om president van Polen te worden, zo verklaarde hij. De eerste peiling gisteren na zijn aankondiging liet zien dat voormalige Cimoszewicz-kiezers nu hun heil zoeken bij kleinere linkse kandidaten, maar opmerkelijk genoeg ook veel bij centrum-rechtse kandidaten.

Cimoszewicz raakte deze zomer in de problemen toen bleek dat hij een pakket aandelen ter waarde van 500.000 zloty (127.388 euro) was vergeten te melden, zoals politici in Polen behoren te doen. De oud-premier, tot voor kort voorzitter van het Poolse parlement, sprak van ,,een eerlijke vergissing'', maar werd door zijn politieke tegenstanders geconfronteerd met een voormalige secretaresse die beweerde dat zij in opdracht van Cimoszewicz documenten had vervalst. Later bleek deze getuige doelbewust te hebben gelogen, maar het kwaad was toen al geschied.