Lagere EU-boete voor Mercedes

Autofabrikant DaimlerChrysler is met succes in beroep gegaan tegen een Europese boete wegens concurrentievervalsing bij Mercedes-dealers. De Europese Commissie had de onderneming veroordeeld tot een boete van 71,8 miljoen, maar het Hof heeft die in beroep verlaagd naar 9,8 miljoen euro.

Volgens Brussel probeerde het bedrijf internationale concurrentie tussen dealers te voorkomen bij de nieuwe Mercedes E-klasse, één van de belangrijkste nieuwe producten van het bedrijf. Dat zou gebeurd zijn in Duitsland, Spanje en België. Maar volgens het Hof mocht DaimlerChrysler in Duitsland zulke afspraken maken, omdat de Duitse dealers gezien kunnen worden als onderdeel van de autofabrikant.

Hetzelfde geldt min of meer voor de situatie in Spanje. Het Hof ooordeelde dat DaimlerChryler ook in Spanje de regels niet overtreedt. Alleen in België is de situatie ander en is DaimlerChrysler wél in de fout gegaan.