Kort geding `Polen-CAO'

De Vereniging Internationale Arbeidsbemiddelaars (VIA) spant een kort geding aan tegen minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) wegens zijn besluit buitenlandse uitzendkrachten onder dezelfde CAO te laten vallen als hun Nederlandse collega's. De organisatie betwijfelt of de gebruikte argumentatie van De Geus juist is. De minister vindt dat de VIA-CAO discrimineert op nationaliteit.

Ook in de transportsector geldt een aparte CAO voor buitenlandse chauffeurs. Vakbond FNV heeft vandaag een brief gestuurd naar het ministerie van Sociale Zaken om ook deze nietig te laten verklaren, op dezelfde gronden als de afwijzing van de VIA-CAO. Ook wil de FNV af van een aantal `ontduikingsconstructies'. Nederlandse transportbedrijven kunnen hun Poolse werknemers zelf de sociale voorzieningen laten regelen in hun thuisland. Zodoende betaalt de werkgever geen sociale lasten voor zijn Poolse chauffeurs.