Hele hoger onderwijs moet over de grens kijken 3

Volgens Wouter Bos moet het hoger onderwijs worden opengebroken. Binnen de grenzen natuurlijk want `hoger onderwijs is geen markt'. Dat ziet rector Frans Zwarts van de Rijksuniversiteit Groningen anders. Hij schetste bij de opening van het academisch jaar hoe nu miljoenen betalende studenten buiten hun eigen land studeren. Daarvan trekt Nederland er relatief weinig. Dat we achterblijven bij bijvoorbeeld de Verenigde staten is te verwachten, maar dat we ons niet kunnen meten met België, Denemarken en Noorwegen is zorgelijk. Zwarts bepleit een gezamenlijke inspanning van overheid en universiteiten om dat te veranderen.

Om de kwaliteit van het Nederlandse onderzoek te kunnen vasthouden is het plausibel zich te concentreren op de top. Maar er is meer. Veertig procent van de studenten volgt een studie in het hbo en wo. Het is onverstandig als we die in een strikt nationale omgeving opleiden voor de wereld van morgen. De hele universiteit moet daarom internationaliseren en niet alleen de top. Dat geldt nog sterker voor de hogescholen, waar de impuls van het internationaal geöriënteerd onderzoek ontbreekt.

De wereld buiten Nederland is groot en het zou goed zijn om samen op te trekken, zoals dat in Duitsland gebeurt. Daar nam bondskanselier Schröder het initiatief voor de Hi Potential campagne. De Britse premier Blair deed hetzelfde met zijn Prime Minister's Initiative. Vorige week maakte de Britse overheid nog eens 10 miljoen pond vrij voor uitwisseling van Britse en Indiase studenten. De Onderwijsraad presenteert vandaag een agenda voor de internationalisering van het hoger onderwijs. Hopelijk weet minister Van der Hoeven wat haar te doen staat: voer campagnes in verre landen, trek meer geld uit voor beurzen voor de beste buitenlandse studenten, duw Nederlandse studenten met zachte hand over de grens en investeer in ontwikkelingslanden.

    • Sander van den Eijnden