Hele hoger onderwijs moet over de grens kijken 1

Als Wouter Bos pleit voor maatwerk in het onderwijs (Opiniepagina, 7 september), kan ik daar niet tegen zijn. En als dat organisatorisch beter kan door hbo en wo bij elkaar in organisaties te stoppen, vooruit.

Maar ik geloof niet dat dat de kwaliteit van het hele hoger onderwijs ten goede komt.

Het hbo is naar mijn ervaring nog niet eens in staat goed te doen wat ze nu geacht worden te doen: studenten met mbo of havo als basis goed hoger beroepsonderwijs bieden.

Organisatorisch is het vaak treurig hoe simpele dingen nog in de soep lopen, het is treurig hoe weinig met de studenten wordt meegedacht en hoe eigen initiatief wordt ondergeschoffeld. Wat ik weet van mensen op een universiteit is dat het daar veel beter is geregeld.

Mijn advies aan het hbo zou zijn: doe eerst je kerntaak maar eens goed, voor je de grote broek aantrekt van de universiteiten.

    • C.B. Glasbergen