Galerieselectie

Sander van Deurzen won in 2003 de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst, met zijn schilderijen waarin motieven uit reclame en games waren verwerkt tot kleurrijke stillevens. De schilder hanteert als centraal thema de vergankelijkheid van het bestaan. In de schilderijen die bij Wetering Galerie zijn geëxposeerd, is dit thema nog altijd hetzelfde, maar het onderwerp is veranderd. In plaats van landschappen schildert hij portretten van vrouwelijke modellen, gebaseerd op reclamebeelden. Door de snelle, bijna slordige verfstreken en het kleurgebruik zijn de oorspronkelijke reclamebeelden verworden tot wellustige voorstellingen.

Sander van Deurzen. t/m 2 okt in Wetering Galerie, Lijnbaansgracht 288, Amsterdam. Wo t/m za, 12.30-17.30u.

Christine Fenzl

De Duitse fotografe Christine Fenzl fotografeert kinderen en tieners in hun eigen omgeving. Ze zocht de kinderen op in gebieden waarop sociale en politieke ontwikkelingen hun stempel drukken. Fenzl maakte series in Belfast, Polen en Letland. De expositie bestaat uit een keuze uit deze drie afzonderlijke series. De kinderen staan centraal in het beeld, tegen een onscherpe achtergrond. Zo gaat de aandacht uit naar het kind, maar spelen leefomgeving en sociale omstandigheden nog een rol in het beeld.

Christine Fenzl, Upfront. t/m 9 okt in Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo. 13-18u.

Lizan Freijsen

Grote grillige vlekken tekenen zich af op het plafond, of in een hoekje van de kamer. Het zijn vochtplekken of schimmels, speciaal voor de gelegenheid aangebracht. Freijsen experimenteerde ook met korstmossen en maakte elfenbankjes uit was, die ze in een schuurtje plaatste. In XX Multiple Galerie realiseerde ze de installatie Moist III. Eerdere versies van deze installatie met fantastische vochtvlekken had ze in Arti & Amicitiae, Amsterdam en in het Van Abbehuis in Eindhoven.

Lizan Freijsen, Moist III. T/m 25 sept in XX Multiple Galerie, Witte de Withstr 77, Rotterdam. Do t/m zo, 12-18 u.

Jonge Belgische kunstGalerie Annie Gentils uit Antwerpen organiseert op uitnodiging van Mirta Demare in de huiskamergalerie in Rotterdam een tentoonstelling met overwegend jonge Belgische kunst, van onder anderen Guillaume Bijl, Ives Maes, Happy Famous Artists, Pieter Mathysen en Kristof van Gestel. Te zien zijn tekeningen, foto's, een kleine installatie en sculpturen.

Antwerpen te Gast in Rotterdam. T/m 16 okt in Marta Demare Ruimte voor Actuele Kunst. Bergsingel 176 B. Do t/m za. 13-18u.

Diana Ramaekers

Licht en ruimte zijn de belangrijkste elementen in het werk van Ramaekers. Ze studeerde in 1993 af met een licht- en geluidsinstallatie en verdiepte zich daarna in het medium video. Vanaf 1996 houdt ze zich bezig met pasteltekeningen. Abstracte vormen, soms architecturaal, soms plantaardig, zijn uitgelicht tegen een donkere achtergrond. Door de sterke donker- en lichtcontrasten lijkt het of de tekeningen bewerkte details uit foto's zijn, wat echter niet het geval is.

Diana Ramaekers, pasteltekeningen. T/m 1 okt in Galerie Dis, Tafelstraat 28, Maastricht. Ma t/m za, 13-17u.

En verder

foto's van Jan Rothuizen t/m 8 okt in Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207 A, Amsterdam; sculpturen van Kristof van Gestel t/m 8 okt in Galerie Bowie van Valen, Jacob van Lennepstraat 305A, Amsterdam; fotografie van Nan Hoover t/m 8 okt Galerie Metis-nl, Lijnbaansgracht 316, Amsterdam; video en fotografie van Maura Biava, Orpheu de Jong, Jill Magid en Monica Tormell t/m 22 okt Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A, Amsterdam;

schilderijen van Rezi van Lankveld, t/m 8 okt Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, Amsterdam; schilderijen en tekeningen van Erik Vink en Ibo Pompe t/m 1 okt Ayac's, Keizersgracht 166, Amsterdam; schilderijen van Olphaert den Otter, Harold Linker en Hidde van Schie t/m 24 sept Galerie van Kranendonk, Westeinde 29, Den Haag; schilderijen van Tim Trantenroth van 18 sept- 14 okt in Villa de Bank, Espoortstraat 182, Enschede; installaties van Panamarenko en Nicolodi t/m 22 okt Ronmandos, Rodenrijselaan 24, Rotterdam.