DUITSLAND

Friedrich Schiller

Goethes evenknie is hij, de `klassieker' Friedrich Schiller, zeker in dit jubileumjaar waarin Duitsland onvermoeibaar zijn 200ste sterfdag viert. Het Mannheimse Reiss-Engelhorn-Museum haakt op de Schiller-golf in met SchillerZeit in Mannheim (T/m 29 jan). Schiller leefde slechts twee jaar in de stad aan Rijn en Neckar maar een beslissende periode was het wel. Hier debuteerde hij in 1782 met zijn eerste stuk, Die Räuber. Zijn naam als wereldverbeteraar en dichter met gouden tong was in een klap gevestigd, en al gauw bleek Mannheim een maatje te klein om Schiller langer vast te houden. De tentoonstelling in het Reiss-Engelhorn-Museum belicht Schillers dagelijks leven, zijn omgang met Mannheimers en zijn introductie in het literaire bedrijf. Wanneer SchillerZeit voldoende enthousiasme ontketent, kan er een permanent Schiller-Huis komen.

Inl 0049 621293 2129 & www.reiss-engelhorn-museen.de

Auguste Rodin

Het Stadtmuseum van Jena organiseert een groots opgezette Rodin-Schau (t/m 20 nov). Aanleiding is het feit dat Rodin precies een eeuw geleden een eredoctoraat van de plaatselijke universiteit ontving. Na drie jaren voorbereiding wist men 150 sculpturen, aquarellen en foto's bijeen te brengen. Normaal gesproken is het gros van de objecten slechts in het Parijse Musee Rodin te zien. Een aantal onbekende werken komen uit privé-collecties. Het oudste stuk is de Man met de gebroken neus, een buste die Rodin op z'n 23ste maakte. Het laatste werk is een 15 cm hoog beeldje van de Russische danser Nijinski. Vanzelfsprekend ontbreekt De denker niet.

Inl 0049 3641 35980 & www.mdr.de/nachrichten/thueringen

En verder

Oktoberfest in München, van 17 sep t/m 3 okt. Biertenten, klederdracht en muziek. Inl www.oktoberfest.de Modern Nederlands theater in Osnabrück: Spieltriebe, op diverse locaties. Van 16 t/m 18 sep. Inl 0049 541 7600076 & www.osnabruek.de