Dodental Katrina nu boven de zevenhonderd

Het officiële dodental als gevolg van de orkaan Katrina, die vorige maand over Louisiana, Mississippi en Alabama raasde, is opgelopen tot boven zevenhonderd.

De bewoners van enkele hoger gelegen buitenwijken van New Orleans, de zwaarst getroffen stad in het gebied die door enkele dijkbreuken vrijwel geheel onder water stond, hebben toestemming gekregen om naar hun huizen terug te keren. In die voorsteden zijn de drinkwatervoorziening, de riolering en de stroomtoevoer inmiddels hersteld.

Burgemeester Ray Nagin van New Orleans verwacht dat over ongeveer twee weken zo'n 180.000 mensen naar de stad zelf terug mogen. Grote delen van New Orleans staan nog steeds gedeeltelijk onder water, en dat water is bovendien ernstig vervuild doordat er dagenlang lijken in hebben rondgedreven, door gesprongen rioleringen en door zware metalen van de petrochemische industrie. Maar eerste onderzoeken geven aan dat de vervuiling van de lucht meevalt.

De Amerikaanse Senaat heeft inmiddels voorgesteld om een Marshall-plan te ontwikkelen voor hulp aan het rampgebied. Verwacht wordt dat de schade door Katrina tussen de 100 en 200 miljard dollar zal bedragen. President Bush zal later vandaag in een rechtstreeks op televisie uitgezonden toespraak vanuit New Orleans opnieuw toezeggingen doen over meer hulp aan het gebied.

De Senaat nam gisteren een voorstel aan om evacués de komende zes maanden 600 dollar per maand te betalen voor huisvesting. Een Amerikaanse burgerrechtenorganisatie wil dat banken hypotheekbetalingen door mensen uit het rampgebied voorlopig opschorten. Ook met aflossingen van andere leningen zouden banken coulant moeten omgaan. Lokale banken dreigen in de problemen te komen doordat leningen niet worden terugbetaald. Het Congres heeft gevraagd om een fonds om die banken te helpen.

De Republikeinen in de Senaat hebben een voorstel afgewezen voor een onafhankelijk onderzoek naar het falen van de hulpverlening in de eerste week. Volgens peilingen vindt een grote meerderheid van de Amerikanen dat zo'n onderzoek er wel moet komen. Volgens leden van de onafhankelijke commissie naar de aanslagen van 2001 heeft de regering de meeste aanbevelingen nog niet opgevolgd. Als dat wel al was gebeurd, zouden de gevolgen van Katrina minder dramatisch zijn geweest, stellen zij.