De nieuwe Bach

Sinds 7 juni dit jaar heeft J.S. Bach een nieuw stuk, in Weimar ontdekt door Michael Maul en gecatalogiseerd als BWV 1127. De hele wereld is dol met de teruggevonden ode voor de 52ste verjaardag van hertog Wilhelm-Ernst van Saksen-Weimar, in oktober 1713. Het strofische zangstuk Alles mit Gott und nichts ohn' ihn' is wat vorm betreft zelfs uniek in het omvangrijke oeuvre van Bach. Maar de muziek is gewoon exemplarisch Bach-achtig. Ton Koopman zette het stuk vorige week op een cd die in oktober uitkomt. De Nederlandse première klinkt op 24/9 in de Utrechtse Dom.

Maar Sir John Eliot Gardiner heeft deze week al de cd-wereldpremière, uitgevoerd door sopraan Elin Manahan Thomas, die `Alles' en `Gott' zingt met een extatische hoogte. Gardiner begeleidt met zijn English Baroque Soloists en brengt de cd uit op zijn eigen label Soli Deo Gloria. De toelichting liet hij over aan ontdekker Maul, die ook nog veel symboliek in tekst en muziek ontwaart.

Maar al vult Gardiner de cd op met meer andere Bach, er blijft ruimte voor completere uitvoeringen. Gardiner laat slechts drie strofen zingen: 1, 3 en 12. Voor de andere negen blijft het wachten om gehoord te worden. Begrijpelijk is de coupure wel: na 12 minuten en 20 seconden kent men de nieuwste Bach al uit het hoofd.

Alles mit Gott: SDG 114

    • Kasper Jansen