Bergkamp als invaller late matchwinnaar

Dennis Bergkamp en Robin van Persie hebben gisteravond een hoofdrol gespeeld bij Arsenal-FC Thun (2-1). De routinier met de winnende treffer, Van Persie met rood.

Op Highbury was Bergkamp de gevierde speler bij het openingsduel in groep B van de Champions League. Hij mocht een kwartier voor tijd invallen en maakte, ondanks een numerieke minderheid, een frommeldoelpunt tegen de Zwitserse provincieclub. De Braziliaan Gilberto had Arsenal vlak na rust op voorsprong gezet. Ferreira maakte een paar minuten later de verrassende gelijkmaker.

Op dat moment zat Van Persie al in de kleedkamer. Hij was door trainer Wenger gepromoveerd tot basisspeler, maar raakte aan het eind van de eerste helft in opspraak. De international werd na een onbesuisde actie uit het veld gestuurd. Van Persie mist hierdoor de volgende uitwedstrijd, over twaalf dagen in de Arena tegen Ajax.

In groep D behaalde Benfica, de club van trainer Ronald Koeman, een benauwde 1-0 zege op het Franse Lille. De Italiaan Micolli maakte vlak voor tijd in Estadio da Luz de winnende treffer. Koeman staat in Lissabon onder druk, na de magere seizoensstart in de Portugese competitie, waarin Benfica nog niet een keer heeft gewonnen. Aartsrivaal FC Porto, getraind door Adriaanse, is op nationaal niveau beter begonnen, maar verloor dinsdagavond in de Champions League zijn openingsduel van Glasgow Rangers.

In groep D eindigde de wedstrijd Villarreal-Manchester United in 0-0. Van Nistelrooy, vlak voor tijd vervangen door de Koreaan Park, kwam bijna tot scoren voor United. Ploeggenoot Rooney kreeg twee keer een gele kaart en moest voortijdig naar de kant. Bij het Spaanse Villarreal, debuterend in de Champions League, speelde de voormalige AZ-speler Kromkamp de hele wedstrijd mee.

In groep A wonnen de favorieten Juventus en Bayern München allebei op vreemde bodem. Juventus behaalde een 2-1 zege bij Club Brugge. De Tsjech Nedved scoorde uit een vrije trap, de Fransman Trezeguet met een bekeken boogbal. De late tegentreffer van Yulu-Matondo kon de Italiaanse topploeg niet verontrusten. Bayern won met 1-0 bij Rapid Wien. In het Ernst Happel-stadion scoorde de Peruaanse invaller Guerrero.

In groep B begon FC Barcelona met een 2-0 uitzege op Werder Bremen. De Catalaanse sterrenformatie was veel sterker dan de Duitse werkploeg, die op achterstand kwam door een eigen doelpunt. Baumann veranderde een schot van Deco van richting. Ronaldinho besliste de ongelijke strijd vanaf de strafschopstip. Van Bommel mocht vlak voor tijd even invallen. Hij kreeg meteen een gele kaart, die later bedoeld bleek te zijn voor de Mexicaan Marquez.

In dezelfde poule versloeg Udinese voor eigen publiek Panathinaikos. Het Italiaanse wonderkind Iaquinta scoorde driemaal.