BELGIË

Straffe madammen

Pittige tantes waren het: Margareta van Oostenrijk en Margareta van York. Omstreeks 1500, op de grens van middeleeuwen en renaissance, bestuurden deze weduwen de Nederlanden vanuit het keizerlijke hof in Mechelen. In de voormalige brouwerij Lamot in die stad loopt vanaf 17 september de expositie Dames met Klasse, een groots dubbelportret over hun leven en hun tijd. Dames met ook grote klasse verzorgden de vormgeving: Zaha Hadid en de Belgische Caroline Voet. De tentoonstelling besteedt in afzonderlijke sferen aandacht aan de verschillende leefwerelden (binnen en buiten) van deze machtigste vrouwen uit hun tijd, die heersten, ontdekkingsreizen stimuleerden en ook op cultureel en wetenschappelijk gebied voor de wereld openstonden.

Dames met Klasse, Brouwerij Lamot TM, Van Beethovenstraat 8-10, Mechelen, 17 sept. t/m 18 dec di t/m zo 10-18u. Inl 0032 15502005 (res verplicht: 0032 70222800 en via www.mechelen2005.be)

ZuiderZinnen

Antwerpen is komende zondag 18 september in het gebied tussen de Leien en de Schelde autovrij, wat het `festival van het woord' ZuiderZinnen een extra dimensie verleent. Op ruim 20 podia in cafés, theaters, musea en op straat op het Antwerpse Zuid treden die dag schrijvers, dichters, acteurs, musici, politici en journalisten op. Naast Vlaamse en Nederlandse woordvedetten zijn ook Etienne van Heerden en Sean French van de partij. Raymond van het Groenewoud treedt op in de Arenbergschouwburg en in de hele autovrije zone is het `culturele' vrijmarkt. ZuiderZinnen, Woordfestival, 't Zuid in Antwerpen. Kaartverkoop Museum voor Schone Kunsten op de Leopold de Waelplaats, 18 sept 12-22u.

Inl www.zuiderzinnen.be

En verder

Monumentenweekden Brussel, 17 en 18 sept. (18 sept. is Brussel autovrij); Super! Kunsttriënnale, t/m 13 nov Hasselt 0032 11239899 en www.superhasselt.be; Tupperware Transparent, t/m 25 sept.