BAM rekent op meer winst in 2005

Bouwbedrijf BAM Groep heeft een goed halfjaar achter de rug dankzij de verkoop van vastgoed en infrastructurele opdrachten. Het concern is optimistisch over de Nederlandse woningmarkt. Reden voor het bedrijf om de winstprognose voor geheel 2005 te verhogen.

De winst in de bouw- en vastgoedpoot steeg van 50,2 naar 70,8 miljoen euro ten opzichte van het eerste halfjaar van 2004. De omzet daarentegen daalde enigszins door de aanhoudend zwakke woningmarkt in Duitsland.

Op de Britse markt ging het veel beter, doordat de Britse economie zich voorspoedig ontwikkelt. Overheidsinvesteringen op het gebied van vastgoed voor onderwijs en gezondheidszorg bezorgden BAM nieuwe orders.

In Nederland bleef de vraag naar nieuwbouwwoningen op peil, maar is de vraag naar kantoorruimte nog steeds gering. Bam is behalve in eigen land actief in Groot-Brittannië, Ierland, België en de Verenigde Staten.

De winst in de infrasector steeg met 13 miljoen tot 59,2 miljoen euro. De omzet groeide met 8 procent. Het aantal opdrachten is voldoende, maar de prijs blijft laag, volgens BAM. Het bedrijf ontplooit steeds vaker eigen initiatief, waarbij ongevraagd oplossingen voor infrastructurele knelpunten worden aangeboden aan potentiële opdrachtgevers.

De nettowinst van het gehele BAM-concern kwam in het eerste halfjaar uit op 70,8 miljoen euro, 8 miljoen meer dan vorig jaar. De omzet bleef stabiel op bijna 3,4 miljard euro. Voor geheel 2005 rekent BAM op een aanhoudend stabiele omzet en een nettowinst van zo'n 140 miljoen euro. Eerder ging het bouwconcern uit van een nettowinst van 128 miljoen euro in 2005.