Balkenende: geen nieuw kiesstelsel

Premier Balkenende (CDA) voelt niets voor een wijziging van het kiesstelsel en een andere positie van de minister-president in het staatsbestel.

In een interview in weekblad Elsevier zegt de premier: ,,Ik vind het veel beter om te werken met het huidige systeem, zowel voor wat betreft het kiesstelsel als voor wat betreft de formele positie van de premier.''

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing, D66) heeft direct ontstemd gereageerd op de uitlatingen van de premier. Pechtold is momenteel bezig met onderzoek naar onder meer het kiesstelsel. ,,We hebben daarover afspraken gemaakt dus ik schrok van de woorden van Balkenende'', aldus Pechtold gisteren in een reactie. Pechtold doelt op het zogenoemde Paasakkoord, dat de coalitiepartijen sloten nadat Pechtolds voorganger De Graaf opstapte. De Graaf zag zijn hervorming van het kiesstelsel en de invoering van de gekozen burgemeester mede door verzet binnen de coalitie stranden.

Pechtold zei gisterenmorgen direct contact opgenomen te hebben met de premier, die voor de VN-top in New York verblijft. Volgens Pechtold zou de premier slechts zijn ,,privé-mening'' gegeven hebben en ongelukkig zijn met de weergave van zijn woorden.

Balkenende nam echter tegenover journalisten in New York geen afstand van het interview. ,,Ik spreek altijd als premier en ik heb mijn steentje bij willen dragen aan de discussie zonder hem voor de voeten te lopen'', aldus Balkenende. GroenLinks heeft direct om opheldering gevraagd. Volgens Kamerlid Duyvendak ,,tackelt hij (Balkenende, red.) minister Pechtold in zijn plannen voor bestuurlijke vernieuwing.'' GroenLinks vraagt zich af of Pechtolds onderzoek naar de positie van de minister-president nog wel zin heeft.

Juist vandaag houdt het zogenoemde Burgerforum, een initiatief van Pechtold, in Amsterdam zijn eerste bijeenkomst. Organisatiedeskundigen en politicologen bespreken daar hoe het forum zich de komende maanden het best kan buigen over de hervorming van het kiesstelsel. Kamerlid Dubbelboer (PvdA) noemt de uitspraken ,,een klap in het gezicht van Pechtold en de mensen in het Burgerforum''.

Binnen de coalitie bestaat grote verdeeldheid over de bestuurlijke vernieuwing. Zoals na het aftreden van De Graaf was afgesproken, heeft Pechtold voor de zomer een document uitgebracht waarin een aantal maatregelen staat om de band tussen kiezer en gekozene te dichten. Het CDA is geen grote voorstander van vergaande aanpassingen van het huidige stelsel. De VVD is sinds het aannemen van het nieuwe Liberaal Manifest in mei voorstander van een herziening van het kiesstelsel en van de direct gekozen minister-president.