Zelf kunstenaar worden

Omdat er in iedereen een schuilt, proberen vijf bekende Britten kunstenaar te worden. Hoe dat gaat is te zien in het dagelijkse programma Art School. De kandidaten zijn over de grens niet zo bekend, maar het programma dat de BBC over hun pogingen maakt is boeiend genoeg. Ze krijgen les op de Chelsea School of Art and Design en hun voortgang wordt bewaakt door kunstcritica Sacha Craddock, ook jurylid van de Turner Prize.

In Nederland is wellicht kokkin Clarissa Dickson-Wright nog het bekendst. Ze was een van de Two Fat Ladies die op een motorfiets door Groot-Brittannië reisden op zoek naar recepten. Verder doen mee nieuwslezer John Humphrys, presentatrice Ulrika Jonson, een komiek en een deejay. Ze leren in twee weken alles, van tekenen tot beeldhouwen en hoe je een moderne installatie maakt. Het eindigt in een expositie waar volgende week vrijdag in de laatste aflevering verslag van wordt gedaan. Collega's van de `kunstenaars' en echte kunstenaars en critici zullen laten merken wat ze van de artistieke prestaties van het vijftal vinden.

,,Ik stelde mijn kinderen altijd erg teleur als ze me vroegen een dinosaurus te tekenen'', zegt John Humphrys. ,,Mijn dinosaurussen – en eigenlijk alles dat ik teken – ziet er altijd uit als misvormde koeien'', zei de journalist tegen de BBC. ,,Ik wil een koe kunnen tekenen.'' Anderen willen iets leren over kunst of zijn benieuwd naar hun verborgen talenten. Deejay Nihal Arthanayake wil uit zijn veilige grenzen breken.

Niet alle beroemdheden vinden het even makkelijk om naar kritiek te luisteren. Vooral Humphrys is stuurs en pessimistisch. In dagboekfragmenten reageren de vijf emotioneel op hun beproevingen. Komiek Keith Allen trekt zich op aan de telefonisch adviezen van zijn vriend Damien Hirst.

Directeur Roger Wilson van de Chelsea School of Art hoopt dat het programma ,,helpt om het bewustzijn van kunstopleidingen te verhogen en mensen stimuleert om met kunst en design bezig te zijn''. Het werkt wel, vooral omdat je scherper leert kijken en omdat bekende kunstenaars en schilderende celebs langskomen om iets uit te leggen. De ijdele blabla van de critica die van alles achter het werk zoekt is erg grappig.

Art School, BBC2, werkdagen t/m 24/9, 19.00-20.00u.

    • Dirk Limburg