Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee Vandaag. Over de Duitse verkiezingen, de sluiting van de Rotterdamse tippelzone en het gebruik van frituurvet voor stadsverwarming in België. Ned.2, 18.20-18.50u.

Netwerk. Terugblik op het onderzoek naar de zaak-Nienke Kleiss en vooruitblik op het debat in de Tweede Kamer over deze zaak, onder meer door een gesprek met Kamerlid A. Wolfsen (PvdA). Ned. 1, 20.30-21.00u.

Nova. Over de ontvoering van Claudia Melchers, de aanpak van de honger in de wereld naar aanleiding van de top in New York en de film `Sophie Scholl' over het Duitse studentenverzet in WO II. Ned.3, 22.20-23.00u.

INFORMATIEF

Stof. Filosofische reeks met Bas Haring. Thema: Mogen wij de mensheid verbeteren? Ned.3, 20.00-20.30u.

Profiel: TBS'er Michel S. Mei vorig jaar ging Michel S. er tijdens een verlof vandoor. De 37-jarige tbs'er ontvoerde en verkrachtte een 13-jarig meisje uit het Gelderse Eibergen. S. werd uiteindelijk in Duitsland door de politie klemgereden en aangehouden. Een portret. Ned. 1, 22.50-23.25u.

Close-up: Panamarenko - Multimiljonair! Over de kunstenaar die al veertig jaar vliegende, duikende en rijdende objecten maakt. Ned. 1, 23.30-00.25u.

Een dollar per dag. Derde deel uit een serie internationale documentaires over het leven in armoede: De prijs van katoen. Ned. 3, RVU, 21.00-21.55u.

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Hoe vervelend zijn de zusjes Wagner dat ze geen school kunnen vinden? Een optreden van Trijntje Oosterhuis met jazzlegende Herbie Hancock. En Bart Chabot over de nalatenschap van Prins Bernhard. Talpa, 22.10-23.05u.

TV3. Edwin de Vries over zijn debuutroman `Helena' en schrijver/acteur Frank Houtappels (verantwoordelijk voor de scenario's van onder andere de tv-series `Hertenkamp' en `TV7' en de speelfilm `Ja Zuster, Nee Zuster') over de kunst van het schrijven voor theater, tv en film. Ned. 3, 19.20-19.55u.

Art School. Zie tv-vooraf. BBC2, 19.00-20.00u.

SPORT

UEFA Champions League. Voorbeschouwing, rechtstreeks verslag en nabeschouwing van de wedstrijd Sparta Praag-Ajax en samenvattingen van overige wedstrijden. NOS, Ned. 2, 20.00-23.50u.

FILM

Filmlab: alt.suicideholiday.net. Eindexamenfilm van David Willem Verbeek over drie jonge mensen die elkaar via internet kennen en besluiten hun leven te beëindigen. Ned.3, VPRO, 23.55-00.25u.

National Lampoon's European Vacation (Amy Heckerling, 1985, VS). Weinig subtiele klucht en opus vijf in reeks films die titel en mentaliteit ontlenen aan satirisch tijdschrift. Amerikaanse familie Doorsnee (Chevy Chase, Beverly d'Angelo en twee tieners) wint reis naar Europa, waar alle volken zich uiterst stereotiep gedragen. Veronica, 20.30-22.10u.

.Big Trouble (Barry Sonnenfeld, 2002, VS). Uitgelaten komedie naar roman van Dave Barry laat meerdere, krankzinnige verhaallijnen over elkaar tuimelen. Gaat onder meer over twee New Yorkse huurmoordenaars, maar speelt in Miami. Met Tim Allen, René Russo, Stanley Tucci. Talpa, 20.30-22.10u.

The Mexican (George Verbinski, 2001, VS). Formulefilm bracht supersterren Brad Pitt en Julia Roberts voor het eerst samen. Film bestaat goeddeels uit een parallelmontage: hij is een gangster tegen wil en dank en zij is zijn gegijzelde ex-verloofde. BBC1, 0.10-2.10u.

.Bang (Ash, 1995, VS). Ongepolijst, lowbudget filmdebuut laat met een handheld-camera een vrouw zien die zich een dag uitgeeft voor politievrouw. Met alle gevolgen voor haar zelfbeeld van dien. RTL4, 0.35-2.20u.

RADIO

Kunststof. Met de schrijfster Marja Pruis over haar nieuwe roman `De Vertrouweling' en de paradoxale hang naar huiselijk geluk en het verlangen om iemand anders te zijn. Radio 1, 19.04-20.00u.

De avonden. Met onder anderen schrijfster/grafisch ontwerper Cindy Hoetmer, de oprichters van theatergroep De Veenfabriek. Na negenen een verhaal van Arnon Grunberg uit New York en een gesprek met beeldend kunstenaar/schrijver Jan Rothuizen. Na tienen gesprek met Martin Bril over Elvis Presley en Napoleon. 747AM, 20.02-23.00u.