Syrië weet niets over Abu Khaled

De verblijfplaats van Redouan al I., alias `Abu Khaled', de Syriër die door de Nederlandse autoriteiten wordt beschouwd als `geestelijk leider' van de zogeheten Hofstadgroep, blijft onduidelijk.

Het Syrische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft officieel laten weten niet te beschikken over informatie dat Abu Khaled in Syrië is gedetineerd.

Diverse media berichtten eerder dat Abu Khaled in Syrië zou zijn opgepakt door de geheime dienst. De Nederlandse autoriteiten vroegen daarom om opheldering bij Syrië. In antwoord op een schriftelijk rechtshulpverzoek van het landelijk parket in Rotterdam heeft Syrië echter laten weten ,,geen enkele aanwijzing'' te hebben dat de prediker naar Syrië is teruggekeerd en daar in de gevangenis zit.

Abu Khaled vertrok op de dag van moord op Theo van Gogh, 2 november, vanaf de luchthaven van Brussel naar Griekenland. Rechercheurs van de politie Zeeland, die bezig waren met een onderzoek naar mensensmokkel, hoorden in een afgeluisterd gesprek hoe Abu Khaled plannen maakte om via Turkije Syrië binnen te gaan. Of hij daar ook is aangekomen, is onduidelijk. Abu Khaled is nog steeds verdachte in het zogeheten Hofstad-onderzoek en blijft internationaal gesignaleerd, aldus het landelijk parket.

Volgende week moeten dertien Hofstad-verdachten, waaronder Mohammed B., de moordenaar van Van Gogh, opnieuw voor de rechter verschijnen voor een pro forma-zitting. Het OM heeft inmiddels laten weten de verdachten niet langer individueel verantwoordelijk te houden voor samenspanning tot moord, bedreiging en het belemmeren van het werk van de Kamerleden Hirsi Ali en Wilders. Wel worden allen er van verdacht deel te hebben uitgemaakt van een terroristische organisatie die het oogmerk had om deze strafbare feiten te plegen.

Jason W. en Ismail A., die een handgranaat gooiden tijdens hun arrestatie in Den Haag, november vorig jaar, worden nog steeds verdacht van poging tot moord en verboden wapenbezit. Het laatste feit staat ook op de tenlastelegging van Nouredine el F., die in juni werd aangehouden met een machinepistool op zak.