Slimme zet Iberdrola

Het Baskische elektriciteitsbedrijf Iberdrola heeft altijd een voorname rol gespeeld in de mislukte pogingen van Spanje om zijn energiesector te consolideren. Eerst probeerde het bedrijf in 2001 te fuseren met branchegenoot Endesa. Daarna wist het in 2003 met succes een vijandig bod van het Catalaanse gasbedrijf Gas Natural af te weren. Maar in de jongste consolidatiepoging van de sector – het vijandige bod van 43 miljard euro van Gas Natural op Endesa – speelt Iberdrola slechts een bijrolletje. Toch kon dit wel eens de slimste zet tot nu toe zijn.

Iberdrola heeft geen gezamenlijk bod met Gas Natural op Endesa uitgebracht, maar er wel mee ingestemd voor 7 tot 9 miljard euro aan bedrijfsonderdelen van Endesa over te nemen. Dat heeft uiteraard tot grote verontwaardiging geleid bij Endesa, zijn belangrijkste concurrent. De transactie lijkt immers een in een achterkamertje bedisselde opdeling van de Spaanse energiesector, met Iberdrola in de rol van cynische medeplichtige. Maar Iberdrola is alleen maar opportunistisch geweest. Gas Natural benaderde het bedrijf pas een paar weken voor het een bod op Endesa uitbracht.

Bovendien heeft Iberdrola veel te winnen en weinig te verliezen bij de overeenkomst met Gas Natural. Sommige bedrijfsonderdelen van Endesa, zoals grote kolen- en oliecentrales, passen weliswaar niet zo goed bij Iberdrola's imago als kampioen van de schone energie, waardoor het lastiger kan worden bijtijds de beoogde terugdringing van het aandeel van kolen en olie in zijn elektriciteitsproductie te verwezenlijken.

Maar dat is een kleine prijs die moet worden betaald voor iets wat er verder goed uitziet voor Iberdrola – afhankelijk van het uiteindelijke prijskaartje, uiteraard. Iberdrola zou een groter en sterker bedrijf worden. Door de Franse en Italiaanse bezittingen van Endesa wordt het een Europese speler. Het zou een monopolie verwerven op het elektriciteitsnet van de Balearen en eveneens de beschikking krijgen over een paar zeer winstgevende (maar wel vervuilende) elektriciteitscentrales. En het zou toegang krijgen tot de 1,25 miljoen klanten van Gas Natural.

Maar het mooist van alles is dat Iberdrola zelf niet de strijd hoeft aan te gaan met Endesa of de Spaanse toezichthouder. Geen wonder dat Iberdrola's beurskoers sinds het bod met 6 procent is gestegen, terwijl die van Gas Natural met 3 procent is gedaald. Soms is het de moeite waard om op de juiste rol te wachten.

Onder redactie van Hugo Dixon. Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com. Vertaling Menno Grootveld.

    • Fiona Maharg-Bravo