Reeks aanslagen in wijken Bagdad: ruim 130 doden

Bij een zelfmoordaanslag in de shi'itische wijk Khadimiya in het noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend vroeg 114 mensen gedood en 160 gewond. Dat hebben politie en ziekenhuizen bekendgemaakt. Tot vanmiddag werden nog zeven zelfmoordaanslagen in Bagdad gepleegd in een kennelijk gecoördineerde actie.

De dader in Khadimiya lokte een menigte mannen die zich in de hoop op dagwerk op het Urubaplein had verzameld, naar zijn minibus met de belofte van werk, en blies zich vervolgens met zijn voertuig op. De minibus zou 250 kilo explosieven hebben bevat.

Het was een van de zwaarste aanslagen in Irak sinds de omverwerping van het bewind van Saddam Hussein in 2003 en de eerste zware zelfmoordaanslag in Bagdad sinds 24 juli. Toen werden 27 mensen gedood bij de ontploffing van een vrachtwagen. Khadimiya is de wijk waar op 31 augustus 1.000 mensen de dood vonden bij een wilde paniek die was ontstaan door het gerucht dat een zelfmoordterrorist zich in een grote menigte shi'itische pelgrims bevond.

Bij andere aanslagen werden vandaag nog zeker 20 mensen gedood. Elf mensen die in de rij stonden om gasflessen te vullen, werden gedood toen een zelfmoordterrorist zich in hun buurt opblies. Vijf mensen werden gedood en 24 gewond bij een zelfmoordaanslag bij het kantoor van een shi'itische geestelijke. Verder werden onder anderen drie Iraakse soldaten gedood bij een zelfmoordaanslag in het westen van de stad.

De Iraakse tak van de terreurgroep Al-Qaeda meldde vanochtend dat de serie aanslagen was bedoeld als wraak voor het Amerikaans-Iraakse offensief tegen rebellen in de noordelijke stad Tal Afar, dat sinds vorige week aan de gang is. Tegelijk waarschuwen de Iraakse regering en Amerikaanse legercommandanten al enige tijd voor intensivering van het geweld in Irak in de aanloop naar het referendum over de nieuwe grondwet op 15 oktober. De sunnitische minderheid waaruit de rebellen en terroristen voortkomen, is gekant tegen de ontwerpgrondwet zoals die door vertegenwoordigers van de shi'itische meerderheid en hun Koerdische bondgenoten is opgesteld.

Enkele uren eerder, nog in de nacht, omsingelden mannen in legeruniformen het dorp Taji, 20 kilometer ten noorden van Bagdad, en vermoordden er 17 mannen. Volgens een politiewoordvoerder in Taji werden zij uit hun woningen gehaald, geblinddoekt en geboeid en buiten het dorp doodgeschoten. De slachtoffers waren leden van een shi'itische stam, wat suggereert dat de daders als militairen vermomde sunnitische rebellen zijn. Sunnieten op hun beurt beschuldigen de door shi'ieten beheerste politiecommando's van het ministerie van Binnenlandse Zaken ervan geregeld sunnitische burgers op te pakken, te martelen en te executeren.