PSV kraakt maar blijft overeind

Wie louter en alleen naar het resultaat kijkt, zal concluderen dat PSV gisteravond tegen het Duitse Schalke 04 uitstekend is begonnen aan het nieuwe seizoen in de Champions League. Zelden of nooit wist de Eindhovense landskampioen het prestigieuze Europese voetbaltoernooi te beginnen met een overwinning.

Toch was het optreden waarmee PSV de benauwde 1-0 overwinning voor het eigen publiek binnenhaalde allerminst overtuigend. De wijze waarop de formatie van coach Guus Hiddink in de tweede helft door het zeker niet sterk spelende Schalke 04 naar achteren werd gedrongen, baart zelfs zorgen. Voorlopig zijn dat slechts hoofdbrekens voor later. Want als PSV vorig seizoen in de Champions League één ding geleerd heeft, is het wel dat de punten veel belangrijker zijn dan het vertoonde spel.

Vergeleken met het PSV dat verleden seizoen Europa verbaasde door de halve eindstrijd van de Champions League te halen, staat de huidige selectie nog in de kinderschoenen. Het vertrek van basisspelers als Mark van Bommel, Johann Vogel, Ji Sung Park, Young-Pyo Lee en Wilfred Bouma voelt zeker op het hoogste Europese niveau als een aderlating.

De leegloop kon gisteren alleen worden gecompenseerd met nieuwe spelers als Timmy Simons en Michael Reiziger. Andere aankopen als Mika Väyrynen (blessure), Arouna Koné en Michael Ball (beiden niet speelgerechtigd in de Champions League) moesten op de tribune samen met geblesseerde krachten als Alex, Gerald Sibon en John de Jong toezien hoe `het nieuwe PSV' aan het eerste duel in groep E begon. Het was veelzeggend dat Hiddink slechts zes spelers naast zich op de bank had zitten in plaats van het toegestane aantal van zeven.

Het fundament van de gelegenheidsformatie werd gelegd door de routiniers Phillip Cocu, André Ooijer, Simons en Reiziger. Daarmee leunde PSV vooral achterin op een gedegen basis. De aanvallende impulsen moesten komen van jongelingen als DaMarcus Beasley, Ibrahim Afellay en Jefferson Farfán. Hoewel PSV opnieuw aantoonde dat het nog allerminst een sterk samenhangend geheel is, kon de ploeg toch al terugvallen op een aantal automatismen. Op wellicht de inbreng van de onstuimige Eric Addo na oogde de defensie van de roodwitte formatie solide.

Hoopgevender nog was het opvallend goede en brutale optreden van zowel Afellay als Farfán. De 19-jarige Afellay maakte op indrukwekkende wijze zijn debuut als basisspeler in de Champions League. Bijgestaan door de ervaren Cocu en Simons kon de jeugdinternational op het middenveld zijn gang gaan. Hij werkte hard en strooide vooral met inventieve passes naar aanvaller Farfán. Dat hij zo nu en dan te veel met de bal liep en slordig balverlies leed, moest daarbij voor lief genomen worden. Met Afellay beschikt PSV voor het eerst sinds jaren weer over een talentvolle kracht, die voortkomt uit de eigen opleiding.

Naast Afellay maakte ook de pas 20-jarige Farfán een zeer sterke indruk. De Peruaan die vorig seizoen naar PSV kwam, heeft bijna alles wat een aanvaller nodig heeft. Hij is sterk, snel en zeer handig met de bal. Met die eigenschappen zorgde Farfán afwisselend aan de linker- en rechterkant voor dreiging. De wijze waarop Afellay en Farfán elkaar tegen Schalke 04 wisten te vinden was hét grote pluspunt voor PSV.

Het was ook Farfán die na ruim een half uur de hoekschop wist af te dwingen waaruit het enige doelpunt van de avond werd gemaakt. Daar waar vorig seizoen door Van Bommel genomen spelhervattingen als een dodelijk internationaal wapen golden, was het nu de Amerikaan Beasley die de corners nam. Met een bekeken trap bereikte hij het hoofd van de geheel vrijstaande Jan Vennegoor of Hesselink die met een kopbal zijn eerste treffer van het seizoen maakte.

Vooral bij dat doelpunt kwam de zwakte van Schalke 04 naar boven. Er stond niet eens een verdediger in de buurt van de nummer negen van PSV. Maar daar hield niemand in Eindhoven zich mee bezig. Dol van geluk vierde de Eindhovense aanhang de openingstreffer van een nieuw internationaal seizoen. Het doelpunt viel in een fase voor rust, waarin PSV dominant speelde. Een paar minuten voor het verstrijken van de eerste helft resulteerde dat in een kans van Cocu. Zijn schot ging net naast.

In de tweede helft was er weinig tot niets meer over van de dominantie van PSV. De ploeg had zichtbaar moeite met een tactische zet van de Duitse coach Ralf Rangnick die de begaafde Braziliaanse middenvelder Lincoln naar de linkerkant van de aanval stuurde. Daardoor werd Afellay, en daarmee eigenlijk heel PSV, tegen de zin van Hiddink in een defensieve rol gedwongen. In het tweede bedrijf hield PSV slechts met zuchten en kreunen stand. De ploeg had het geluk dat het Schalke 04 aan kwaliteit ontbrak om het overwicht om te zetten in doelpunten. Twee keer waren de Duitsers dichtbij een gelijkmaker. Een afstandsschot van Hamit Altintop werd gepakt door Gomes en een kopbal van Søren Larsen ging in de slotfase net naast.

De grootste kans was opnieuw voor het counterende PSV. Zes minuten voor tijd had Afellay zijn optreden kunnen bekronen met een verlossende treffer, maar zijn te slappe inzet stuitte op de doelman. Een tweede doelpunt zou de verhoudingen op zijn kop hebben gezet. Met de 1-0 zege kreeg PSV al meer dan waar het recht op had. ,,Het was toch even afwachten met deze nieuwe formatie'', verzuchtte Vennegoor of Hesselink na afloop. ,,We zijn er goed uitgesprongen.''

PSV

1

FC Schalke 04

0

Ruststand 1-0. 33. Vennegoor 1-0. Schds: Baskakov (Rus). Tsch: 30.000. Gele kaart: Simons, Afellay (PSV) en Kobiashvili (FC Schalke 04).

    • Koen Greven