President Abbas wil Hamas ontwapenen

Terwijl tienduizenden gewapende aanhangers van de moslimextremistische organisatie Hamas in het centrum van Gazastad demonstreerden, heeft de Palestijnse leider Mahmoud Abbas voor het eerst gezegd dat hij de radicale strijdgroepen zal ontwapenen.

In een televisietoespraak over zijn plannen voor de Gazastrook na het vertrek van Israëlische kolonisten en militairen zei president Abbas gisteren dat hij een einde gaat maken aan de ,,gewapende chaos, de ontvoeringen en de anarchie, die niet passen in onze cultuur''. ,,We hebben een wet en niemand staat boven de wet'', zo verklaarde Abbas.

Volgens zijn woordvoerder Rafiq Al-Husseini zal Abbas beginnen met de ontwapening van de Aqsabrigades die opereren in het grotere verband van Fatah. Fatah is de politieke beweging die door Abbas zelf wordt geleid. Een tijdschema voor de ontwapening van Hamas en andere groepen gaf Abbas niet.

Tijdens de grootste demonstratie die Hamas ooit heeft georganiseerd maakten de leiders van de beweging in felle toespraken duidelijk dat zij de wapens niet zullen inleveren. In de mensenzee van groen (de kleur van de Hamasvlaggen) en zwart (de kleur van de maskers) waren kalasjnikovs, revolvers, granaatwerpers en antitankraketten van Tsjechische makelij zichtbaar.

Alle leiders van Hamas, onder wie dr. Mahmoud al-Zahar en de commandanten van de militaire vleugel die de afgelopen jaren ondergronds leefden, waren aanwezig bij het vertoon ,,van kracht en succes''. Voor de weduwen en familieleden van bekende (de door Israël geliquideerde leiders sjeik Yassin en Rantissi) en minder bekende `martelaren' waren prominente plaatsen gereserveerd.

De grote demonstratie in Gazastad werd voorafgegaan door `overwinningsmanifestaties' in de voormalige Israëlische nederzettingen, die inmiddels nieuwe namen hebben gekregen. Jonge Hamasaanhangers, die met hun jeeps wild door de straten van de nederzettingen scheurden, doopten Kfar Darom tot `Sjeik Yassinstad'.

Volgens het Palestijnse parlementslid Ziad Abu Amr zijn de demonstraties niet alleen een uiting van blijdschap, maar passen ze ook in de verkiezingscampagnes voor de gemeenteraadsverkiezingen (eind september in Gazastad en Khan Yunis) en de parlementsverkiezingen die in januari 2006 worden gehouden.

In dat kader beloofde president Abbas, die alle Palestijnen feliciteerde met ,,het einde van de bezetting in Gaza'', op de terreinen van de voormalige nederzettingen met financiële hulp van Saoedi-Arabië en de Golfstaten nog in dit jaar 4.500 nieuwe huizen te zullen bouwen.

In Rafah kondigden Palestijnse politiecommandanten na overleg met Egyptische officieren aan de door Palestijnse feestvierders geforceerde grensdoorgang naar Egypte te zullen sluiten. Maar duizenden Palestijnen konden gisteren en vanochtend nog boodschappen doen in het Egyptische Rafah. De Israëlische regering, die vreest dat in Egypte niet alleen sigaretten en levensmiddelen, maar ook wapens worden ingeslagen, eist van de Palestijnse Autoriteit en Egypte dat ze de illegale grensovergang weer sluiten.