Pico de galla (hanekam-salsa)

Deze salsa moet pikant zijn. Voor dit recept heb ik met uitstekend resultaat ingemaakte jalapeño chilipepers (tegenwoordig overal in verschillende maten potten verkrijgbaar) en pili pili (gemalen rode chilipeper, verkrijgbaar bij Marokkaanse winkels) gebruikt. Voor deze uit Noord-Mexico afkomstige salsa worden echter per traditie chipotle chilipepers gebruikt. Helaas zijn deze chipotle chilipepers in Nederland heel moeilijk verkrijgbaar. Chipotles zijn rode, rijpe jalapeño chilipepers die in bananenblad zijn gerookt. Deze gerookte chilipepers worden gedroogd verkocht en moeten in dat geval circa 30 minuten geweekt worden in heet water met een scheutje wijnazijn. U kunt de gedroogde pepers ook circa 10 minuten in het watermengsel op een matig vuur laten sudderen of in een afgedekte magnetronschaal in de magnetron koken. Chipotles worden ook verkocht in adobo-saus, een dikke saus van specerijen, azijn, tomatensaus en soms andere chilipepersoorten. Deze saus is kant-en-klaar voor gebruik in blik te koop. Chipotle chilipasta, die hier en daar in kleine flesjes te koop is, kan voor deze salsa ook dienst doen. Een theelepel of twee van die pasta is voor dit recept waarschijnlijk meer dan voldoende. Maar natuurlijk niet voor de enthousiaste liefhebbers van chilipeper – die spelen altijd graag met vuur.

Hak de jalapeño chilipepers fijn en doe ze in een zuurbestendige kom. Pel de ui en snipper hem grof. Schep de gesnipperde ui goed om met de pepers. Snijd de tomaten in blokjes. Pel de tenen knoflook en hak ze fijn. Schep de ui, tomaten, knoflook, verse koriander, het zout, de pili-pili en het limoensap om met de jalapeño chilipeper. Dek de kom af en laat de salsa voor het serveren minstens 1 uur staan zodat de smaken zich volledig kunnen ontwikkelen.

Morgen: variaties op bosuitjes met spek

    • Kim Maclean