Oud-hockeyer Formsma nieuwe voorzitter H'veen

Koos Formsma volgt volgend jaar september Riemer van der Velde (64) op als directievoorzitter van voetbalclub Heerenveen. ,,Ik heb altijd gezegd dat ik zou stoppen als de bouw van het Abe Lenstra-stadion volledig is voltooid'', zei de scheidende preses gisteren tegen persbureau ANP. Van der Velde trad 23 jaar geleden aan als voorzitter van de Friese club. Na zijn aftreden blijft hij als adviseur verbonden aan Heerenveen.

Formsma (48) was in het verleden onder meer teammanager, vice-voorzitter en commissaris tophockey bij de Nederlandse hockeybond (KNHB). Hij trad vorig jaar toe tot de raad van commissarissen van de Friese eredivisieclub, en was zelf als hockeyer actief bij onder meer Bloemendaal. Formsma begon zijn sportcarrière evenwel als voetballer bij Heerenveen. In 1994 trad hij met zijn bedrijf in printsystemen toe als co-sponsor van de voetbalclub.

Formsma moest twee jaar geleden een stap terug doen als commissaris tophockey, nadat onder zijn leiding een spelersopstand uitbrak tegen toenmalig bondscoach Joost Bellaart. De oud-speler deed de onvrede, naar later bleek ten onrechte, af als ,,een storm in een glas water''.