Nu ook airco in Haags Des Indes

Hotel Des Indes aan het Lange Voorhout in Den Haag maakt zich op voor de eerste gasten in meer dan een jaar. Een schilder werkt de vergulde biezen van de luifel bij, in het restaurant oefenen obers de kunst van het bedienen op elkaar. De lift ruikt nog naar verf, een verdwaald stukje afplaktape weigert los te laten. In de balzaal wachten tientallen dienbladen met drank op hun transport naar de minibars.

Des Indes opent vandaag zijn deuren, na een verbouwing die meer dan één jaar duurde en 35 miljoen euro kostte. Het hotel moest gemoderniseerd worden. Dus gingen alle binnenmuren eruit en kreeg Jacques Garcia, Frankrijks spraakmakendste decorateur, de vrije hand. Er kwamen zestien hotelkamers bij (nu 92), een health club en airconditioning en breedbandinternet voor elke kamer.

Het hotel werd in 1858 gebouwd door Willem baron van Brienen, kamerheer van koning Willem III. Hij wilde een stadshuis voor de feestelijke ontvangst van zijn gasten – zijn landgoed Clingendael vond hij daarvoor niet geschikt. Na de metamorfose tot hotel in 1881, werd het een verzamelplaats voor internationale vorsten, kunstenaars, diplomaten, ondernemers en politici – liberalen en sociaal-democraten filosofeerden er jarenlang over een landsregering zónder het CDA, wat uiteindelijk uitmondde in de paarse kabinetten, en de LPF vierde er op 15 mei 2002 zijn zege bij de Tweede-Kamerverkiezingen.

Tot de beroemdste gasten behoren Paul Kruger, Kofi Annan en de Ethiopische keizer Haile Selassie.