Moll filmt of er niks aan de hand is

Hoeveel mensen zouden in Gus van Sants film Elephant een olifant verwacht hebben? Waarschijnlijk veel, ook al gaat de film over de moorden op een middelbare school in Columbine. En als het geen echte olifant wordt, dan toch wel een symbolische, want wij zijn nu eenmaal zo opgevoed dat in de kunst alles iets moet betekenen. Komt er in Lemming een lemming voor? Het zou nu flauw zijn om dat te verraden, maar laat ik in ieder geval zeggen dat de lemming in Lemming iets prominenter is dan de olifant in Elephant. Maar een dwaalspoor is het, zoals misschien te verwachten was in een film van de Duits-Franse regisseur Dominik Moll, maker van Harry, un ami qui vous veut du bien. Moll is een regisseur die er plezier in heeft om de kijker op het verkeerde been te zetten. Met de titel is het alsof hij je meteen op dat verkeerde been laat balanceren, want lemmingen, dat zijn toch van die kleine knaagdieren die collectief zelfmoord plegen door de zee in te rennen? En wanneer gaat dat gegeven nu eindelijk een rol in het verhaal spelen?

Lemming, dat in mei het filmfestival van Cannes opende, gaat over twee echtparen. Alain en Bénédicte zijn pas getrouwd en wonen net in een mooi huis in een buitenwijk van een Zuid-Franse stad. Op een avond komen zijn baas en diens vrouw eten, en dat etentje gaat niet naar wens. De vrouw van de baas blijkt niet van zins zich ook maar aan één sociale code te houden. Ze draagt binnen een zonnebril, gooit een glas wijn in het gezicht van haar man en beweert dat hij elke avond naar de hoeren gaat.

Het mooie van de scène is dat de andere drie aanwezigen er zo goed in slagen haar overtredingen te negeren of te vergoelijken. Het helpt dat de twee paren gespeeld worden door vier capabele acteurs. Charlotte Gainsbourg en Charlotte Rampling zijn de vrouwen, de iets minder bekende Laurent Lucas (ook hoofdrolspeler in Harry) en André Dussollier (geliefd acteur van Alain Resnais).

Na dit gekke begin gebeuren er steeds gekkere dingen, die Moll evenwel blijft filmen alsof er niets aan de hand is, ook als ze echt te gek worden. De werkelijkheid trekt zich van een plot meestal niets aan; de gekste dingen kunnen gebeuren en de zon blijft schijnen en de wind blijft waaien.

Lemming. Regie: Dominik Moll. Met: Charlotte Gainsbourg, Charlotte Rampling. In: 6 bioscopen.

    • Bianca Stigter