Miljonairsdochter verdwenen uit woning

Claudia Melchers, dochter van de ondernemer Hans Melchers, werd maandag met geweld weggevoerd uit haar woning. De politie houdt ,,ernstig rekening'' met een ontvoering.

Even wilde Hans Melchers vanochtend wel aan de telefoon komen. Hij klinkt aangeslagen. De vader van de 37-jarige Claudia Melchers, die maandagavond met geweld uit haar huis in Amsterdam-Zuid werd meegevoerd door onbekenden, heeft er weinig aan toe te voegen.

Het heeft er alle schijn van dat het om een ontvoering gaat, het vermogen van haar vader wordt geschat op 460 miljoen euro. Hans Melchers moet over de toedracht zwijgen. ,,Ik kan en mag niks zeggen.'' Hij is ,,voortdurend met de zaak'' bezig, maar weet nog ,,heel weinig''. Melchers meldde zich gisteravond op het Amsterdamse hoofdkantoor van politie om een verklaring af te leggen.

Maandagavond rond half elf kreeg de Amsterdamse politie een melding van een overval in de Jan van Eijckstraat in Amsterdam-Oud Zuid. Bij de overval zou een ,,kennis'' van Claudia Melchers door gewapende mannen zijn bedreigd en vastgebonden. Deze man werd bevrijd door een van haar twee kinderen, die ongedeerd bleven. Volgens Hans Melchers was de kennis niet de echtgenoot van zijn dochter, Bert Verheij.

De Amsterdamse politie heeft vijftig man op de zaak gezet en verspreidde gistermiddag een foto van Claudia Melchers. Het programma Opsporing Verzocht besteedde 's avonds aandacht aan de zaak. Tot vanochtend ontving de politie negen tips over de ,,vermeende ontvoeringszaak''. Over de inhoud daarvan doet het korps geen mededelingen. Van de vrouw ontbreekt nog elk spoor.

De 67-jarige Hans Melchers maakte fortuin met het familiebedrijf Melchemie, dat hij in 1968 van zijn vader overnam. Toen was het een bescheiden groothandel in kunstmest. Melchers junior bouwde het bedrijf uit tot een internationaal opererend chemieconcern met een omzet van enkele honderden miljoenen guldens.

Behalve in kunstmest was het bedrijf ook succesvol in de handel in waterzuiveringschemicaliën en grondstoffen voor de veevoederindustrie. In 1988 kwam het bedrijf van Melchers in opspraak toen het werd veroordeeld tot een boete van 100.000 gulden voor het leveren van een verboden chemische stof aan Irak ten tijde van Saddam Hussein. Melchemie leverde in die tijd meer chemicaliën aan dat land, onder meer voor de zeep- en verfindustrie.

In een van zijn schaarse interviews, aan het zakenblad Quote in december 1999, vertelde Melchers dat de bewuste levering aan Irak een container betrof met fosforoxychloride, een soort rattengif. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken zou die stof door het regime van Saddam Hussein gebruikt kunnen worden voor de fabricage van gifgas.

Melchers zei in het interview dat de bewuste container verzegeld is teruggehaald.

[Vervolg ONTVOERING: pagina 2]

ONTVOERING

Melchers: succesvol belegger

[vervolg van pagina 1]

Een tweede affaire waarmee Melchers de internationale pers haalde was op privé-vlak. Midden jaren negentig trouwde hij met de veel jongere Belgische Kim Lievens. Het huwelijk was geen succes, en liep na anderhalf jaar stuk. In het voorjaar van 1998 werden vier van haar zes kinderen korte tijd ontvoerd op Sicilië. Een jaar later overleed Lievens op een andere Middellandse Zee-eiland, Malta, onder onduidelijke omstandigheden. Haar familie vermoedde bij beide gebeurtenissen betrokkenheid van ex-man Melchers. Hij deed die verhalen af als laster en zei in genoemd interview dat Lievens na de scheiding ,,een uitzonderlijk leven op Sicilië leidde met ongure lieden''.

Eind jaren tachtig trad Melchers terug als directeur van zijn chemiebedrijf. Drie jaar geleden verkocht hij de handelsactiviteiten ervan aan twee investeerders. Het bedrijf heet sindsdien Melspring International. Melchers heeft zich sinds zijn pensionering in 1989 toegelegd op beleggen en zijn hobby's bridge en jagen.

Het grootste deel van zijn vermogen dankt Melchers aan zijn belegging in de beursgenoteerde investeringsmaatschappij Hal Holding, voortgekomen uit de rederij Holland Amerika Lijn van de familie Van der Vorm. Naar eigen zeggen heeft Melchers in 1987 een belang van 15 procent van de aandelen in Hal genomen. Dat aandelenpakket, waarover Hal zelf nooit mededelingen heeft gedaan, is inmiddels ruim 435 miljoen euro waard. Zijn beleggingen zijn ondergebracht in enkele vennootschappen waarvan sommige nog steeds de oude naam dragen: Melchemie Holding in Arnhem en Melchemie Group in Luxemburg.

Claudia, een van de twee dochters uit het eerste huwelijk van Hans Melchers, is eveneens zakelijk actief. Met haar man Bert Verheij (37) richtte zij twee jaar geleden cateringbedrijf CMC (Claudia Melchers Catering) op. Het bedrijf opereert vanuit hun huis aan de Jan van Eijckstraat, en biedt via hun website diners op locatie aan. Een van die locaties is de `bridgeboerderij' van Claudia's vader op zijn landgoed nabij Zutphen. Verheij, die tevens directeur is van een van de investeringsmaatschappijen van zijn schoonvader, was ooit kok van het Amsterdamse vijfsterrenhotel De l'Europe.

Hans Melchers en dochter Claudia zijn bekende gezichten in de (internationale) bridgewereld. Dochter Claudia als topspeelster – zij werd dit voorjaar tweede in het nationaal kampioenschap voor gemengde paren. Vader Hans, volgens een bridgekenner zelf een middelmatige speler, als geldschieter en eigenaar en voorzitter van bridgeclub 't Onstein. In de jaren negentig was hij jarenlang sponsor van de Nederlandse bridgebond. Bridger en journalist Jan van Cleeff, medewerker van deze krant, roemt vooral Melchers' inspanningen in die tijd voor het nationale team. ,,Melchers organiseerde op zijn kasteel geregeld trainingskampen. Dat wierp in 1993 zijn vruchten af: toen werd Nederland wereldkampioen.'' Zes jaar later richtte Melchers zijn eigen bridgeclub op, 't Onstein, vernoemd naar het achtttiende eeuwse kasteel waar hij woont.

Een andere grote hobby van Hans Melchers is de jacht. Hij was een van de jaagvrienden van wijlen prins Bernhard. Op het landgoed rond zijn kasteel bejaagt hij klein wild als fazanten. Voor het grotere werk reist hij naar zijn eigen wildpark in Namibië van 5.000 hectare dat hij in 1999 aankocht. Zijn huis in Nederland hangt vol met zelfgeschoten antilopes, zebra's en andere wilde beesten.

M.m.v. van Malika el Ayadi

    • Philip de Witt Wijnen