Kappa in Ierse handen

Papier- en kartonproducent Kappa Packaging komt in Ierse handen. Branchegenoot Jefferson Smurfit neemt een meerderheidsbelang in Kappa over van de Britse investeringsmaatschappijen CVC en Cinven, die Kappa in handen hebben sinds de afsplitsing van KNP BT (de huidige handelaar in kantoorartikelen Buhrmann) in 1998.

Als de Europese Commissie de overname goedkeurt, wordt de nieuwe combinatie, die Smurfit Kappa gaat heten, de grootste producent van kartonverpakkingen in Europa, met 43.000 werknemers en een omzet van 7,6 miljard euro. Smurfit is vooral actief in West- en Zuid-Europa en in Latijns-Amerika, Kappa in Noord- en Oost-Europa. De bedrijven overlappen elkaar in Nederland en Scandinavië. Om mededingingsproblemen te voorkomen, gaan de bedrijven drie fabrieken in Denemarken, drie in Zweden en twee in Nederland verkopen. In Nederland, waar Kappa twaalf en Smurfit vier fabrieken heeft, gaat het om Smurfit De Halm Karton in Groningen en Kappa Artica in Oude Pekela.

De vakbond CNV Papier en Karton vreest dat Smurfit Kappa na het afronden van de fusie ook een aantal fabrieken zal gaan sluiten, vanwege de overcapaciteit op de markt voor kartonverpakkingen. Een nog onbekend deel van de 16.000 arbeidsplaatsen bij Kappa (waarvan 2.500 in Nederland) zal daarbij waarschijnlijk verloren gaan. Kappa en Smurfit, die beide verlies lijden, waren al sinds mei dit jaar met elkaar in gesprek.

Kappa-eigenaren CVC en Cinven houden een belang van 42 procent in het nieuwe bedrijf. De meerderheid van de aandelen komt in handen van de huidige eigenaar van Smurfit, de Amerikaanse investeerder Madison Dearborn. Behalve aandelen in het nieuwe bedrijf krijgen CVC en Cinven ook 300 miljoen euro in contanten voor Kappa.