Het beeld

Wanneer is iemand volwassen? De 67-jarige acteur Aart Staartjes schreef een boek over zijn vader en getuigde bij TV3 (NPS) zich door hem verwaarloosd te voelen. Naast Staartjes zat de 27-jarige kunstenares Elena Simons, met twee duivelshorentjes op het hoofd – naar zij beweerde tot ongenoegen van haar moeder.

Een 37-jarige andere moeder van twee kinderen wordt ontvoerd uit haar huis in Amsterdam-Zuid (,,Oud-Zuid'' noemen de meeste televisieprogramma's dat, mogelijk omdat het associaties oproept met `oud geld'). In een van de eerste programma's die het breaking news meldden, Thuis (Talpa), werd de gekidnapte Claudia Melchers `een meisje' genoemd. De hele avond wordt ze consequent aangeduid als `dochter van de industrieel Hans Melchers', en niet als kok, bridger of ondernemer.

Veel tijd om de onderste steen boven te krijgen hadden de actualiteitenrubrieken en journaals niet, temeer daar veel aandacht besteed moest worden aan het inpeperen van het ongelijk van een minister die aanvankelijk de media de schuld had gegeven van het belasteren van zijn eigen openbaar ministerie. Triomfantelijk kondigde advocaat Gerard Spong van het slachtoffer van de gerechtelijke dwaling bij Barend & Van Dorp (Talpa) aan het OM terug te pakken met hun eigen vertrouwde noodgreep: ,,opzet, subsidiair voorwaardelijk opzet''. Ook stelde Spong de overheid ,,een juridische Katrina'' in het vooruitzicht.

Intussen introduceerde Nova (NPS/VARA) een beeld dat we de komende tijd nog veel gaan zien: het bordje `verboden toegang ga terug!' in de tuin van kasteel Onstein te Vorden, de woning van Hans Melchers. Ook liet Nova een activist tegen de wapenhandel aan het woord, die wist te vertellen dat Melchers' overleden tweede vrouw ook al eens ontvoerd was geweest, en na haar bevrijding zelf aan de politie had verteld dat haar man een wapenhandelaar was.

Bij Barend & Van Dorp vertelde Quote-hoofdredacteur Jort Kelder dat die vrouw een Belgische woonwagenbewoonster was. Ze was niet zelf ontvoerd, maar wel vier van haar zes kinderen. En er was gedoe over de omstandigheden waaronder die ex-vrouw in Malta overleden was. Zo werden na de Koerden ook alle Vlaamse Pipo's een beetje verdacht.

Een telelens van het NOS Journaal bracht ten slotte in de late editie de zakenman zelf in beeld, gefilmd terwijl hij met een andere man (schoonzoon? advocaat?) het Amsterdamse hoofdbureau van politie betrad. Omdat het bureau veel glas in de pui heeft, weten we nu ook hoe jeugdig de rechercheur in sportshirt eruit zag, die Melchers als eerste een hand gaf.

Na de bevindingen van de commissie-Posthumus over de blunders van de politie Rotterdam-Rijnmond bij het onderzoek naar de Schiedammer parkmoord, neig je er als nieuwsconsument toch naar zo'n snotneus van Amsterdam-Amstelland bij voorbaat niet meer serieus te nemen. Tegelijkertijd begrijp je minister Donners twijfels over het verantwoordelijkheidsgevoel van sommige televisiejournalisten, bij voorbeeld in het verslaan van een nog niet afgesloten ontvoeringszaak.

    • Hans Beerekamp