Grootste presentatie Chinese kunst

Het Amsterdam China Festival, de grootste presentatie van Chinese kunst en cultuur die ooit in Nederland is georganiseerd, wordt op 2 oktober op het Amsterdamse Museumplein geopend door prins Willem-Alexander en prinses Máxima. Na een groot vuurwerk volgt een concert van het Amerikaanse Kronos Kwartet en de pipa-speelster Wu Man. De gemeente Amsterdam gaf geen toestemming voor een Chinese optocht van de Chinese wijk bij de Nieuwmarkt naar het Museumplein. Het festival, met een budget van 5 miljoen euro, besteedt in samenwerking met meer dan dertig Amsterdamse kunstinstellingen ruim twee weken lang aandacht aan Chinese muziek, opera, dans, film, literatuur, architectuur en beeldende kunst. Er wordt ook gespeeld op een replica van een 2500 jaar oud compleet orkestinstrumentarium met bronzen klokken. Het festival wordt afgesloten door het Chinees Nationaal Symfonie Orkest en violiste Janine Jansen.