Gouden Kalf voor cultuurprijs naar Hans Kemna

Castingdirecteur Hans Kemna krijgt het Gouden Kalf dat is verbonden aan de Cultuurprijs van het Nederlands Filmfestival. De 65-jarige Kemna krijgt de prijs uit handen van staatssecretaris Van der Laan (Cultuur) op 28 september, de openingsavond van het filmfestival.

Volgens het bestuur van het filmfestival verdient Kemna de prijs als degene die van de casting van acteurs voor film, tv, theater en musical in Nederland een serieus beroep heeft gemaakt. De als toneelspeler opgeleide Kemna (hij speelde onder meer in de tv-serie Floris en in Turks Fruit) richtte in 1980 bureau Kemna Casting op. Zo maakte hij zijn beroep van wat daarvoor nog gewoon tips waren geweest; hij zette Paul Verhoeven op het spoor van Monique van de Ven voor Turks Fruit en adviseerde Fons Rademakers om Peter Faber de rol van Max Havelaar te geven. Vorig jaar hielp hij Verhoeven nog bij de casting voor diens Zwartboek. Kemna's bedrijf staat inmiddels onder leiding van Job Gosschalk. Tijdens het filmfestival wordt Kemna nog geëerd met een openbare castingmiddag. Het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs wordt sinds 1981 uitgereikt aan personen of instanties die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse filmcultuur. Sindsdien hebben onder meer Wim Verstappen, De Filmkrant, Johan van der Keuken, Joris Ivens en Anton Koolhaas deze prijs ontvangen.