Echtpaar opgepakt

In de Amerikaanse staat Louisiana is gisteren een echtpaar dat eigenaar is van een verzorgingshuis aangeklaagd wegens doodslag: zij wezen hulp voor de bewoners van de hand toen die nog mogelijk was. In het tehuis stierven 34 mensen – patiënten en stafleden – nadat ze door het wassende water waren ingesloten.

Het echtpaar, Salvador en Mable Mangano, eigenaars van het tehuis in de stad Chalmette, werd gisteren gearresteerd. Volgens openbaar aanklager Charles Foti was het echtpaar al voordat Katrina toesloeg meer dan eens gewaarschuwd. ,,Hun werd herhaaldelijk gevraagd of ze de bewoners wilden evacueren, maar dat wilden ze niet. Ze zijn herhaaldelijk gewaarschuwd dat de storm eraan kwam. In feite heeft hun gebrek aan actie geleid tot de dood van deze mensen.''

De advocaat van het echtpaar zei gisteren dat de inwoners van het tehuis zelf hadden besloten niet weg te gaan; ze zouden dat hun familie hebben bericht. Toen het water steeg, zou het echtpaar hebben gewacht op de verplichte officiële evacuatie – die echter niet kwam. Vervolgens zou het alles in het werk hebben gesteld om de patiënten te redden. In 52 gevallen lukte dat. ,,Ze hebben niemand in de steek gelaten. Ze hebben 52 levens gered'', aldus de advocaat.