Bush neemt schuld voor falen op zich

President George W. Bush neemt de verantwoordelijkheid op zich voor het falen van de federale overheid in de nasleep van orkaan Katrina.

Bush heeft ook laten doorschemeren dat hij betwijfelt of de federale en andere overheden voldoende in staat zijn te anticiperen op een volgende ramp of een terroristische aanval. Hij maakte zijn opmerkingen gisteren op een persconferentie met president Talabani van Irak. Het is voor het eerst dat Bush in zijn vijfjarige presidentschap zo openlijk heeft toegegeven dat de overheid onder zijn leiding is tekortgeschoten.

De federale regering ligt al een kleine twee weken onder vuur wegens trage hulpverlening en een gebrek aan daadkracht inzake Katrina. Vooral het federale bureau voor rampenbestrijding FEMA moet het ontgelden. Gisteren nam directeur Brown van FEMA ontslag. Bush zei een kleine twee weken geleden nog dat Brown met FEMA goed werk leverde.

De president maakte in zijn opmerkingen gisteren overigens een voorbehoud met het oog op mogelijk falen van andere overheden. Inmiddels is duidelijk dat ook het stadsbestuur van New Orleans en gouverneur Blanco van Louisiana steken hebben laten vallen.

Letterlijk zei Bush: ,,Katrina heeft op alle niveaus van de overheid blootgelegd dat we serieuze problemen hebben om effectief te reageren [op een ramp]. En inzoverre de federale regering haar werk niet volledig goed heeft gedaan, neem ik de verantwoordelijkheid.''

Intussen doet Bush er alles aan om de schade die zijn presidentschap door Katrina dreigt op te lopen zo klein mogelijk te houden. Hij bezocht eerder deze week het rampgebied voor de derde keer in korte tijd. Vandaag wordt een toespraak van de president verwacht waarin hij miljardeninvesteringen in de wederopbouw van New Orleans zou aankondigen.

In reactie op de kritiek van zwarte leiders en artiesten dat de gebrekkige hulpverlening discriminatie van zwarten heeft blootgelegd, trekt het Witte Huis de banden met de zwarte gemeenschap nauw aan. Zwarte organisaties die al enkele jaren niet welkom waren wegens eerdere kritiek op Bush, worden nu uitgenodigd voor een bezoek aan het Witte Huis.

Bush' optreden van de laatste dagen, inclusief zijn breed uitgemeten bezoeken aan het rampgebied, lijkt hem geen kwaad te doen. Hoewel de waardering voor de president relatief erg laag is, neemt de instemming van het publiek voor zijn behandeling van Katrina de laatste dagen licht toe.