Beng beng beng: Crowe in boksfilm

Het is toch heerlijk dat de Amerikaanse film steeds weer met geschiedenissen op de proppen komt die naar eigen zeggen ongeëvenaard zijn. Ook nu weer, met de film naar het leven van de in New Jersey geboren bokser James J. Braddock, wordt ons dat al voor dat de film begonnen is met een tekstje ingewreven. Jammer alleen dat, voor wie niet meteen begint te watertanden bij oneliners als `de bulldog uit Bergen die Max Baer versloeg', de film niets biedt wat andere boksfilms van The Harder They Fall met Humphrey Bogart of Raging Bull met Robert de Niro niet al trefzekerder hebben verteld.

Oscar-materiaal, moet regisseur Ron Howard lekkerbekkend hebben gedacht bij het levensverhaal van een man die toen de crisis eind jaren twintig in Amerika toesloeg won, verloor, alles kwijtraakte, terugvocht en won. En toen nog een keer.

Met ruwe bolster blanke pit Russell Crowe in de hoofdrol hoopte Howard waarschijnlijk het succes van hun A Beautiful Mind te evenaren. Maar Cinderella Man is het soort film dat de boodschap er met een hamer inslaat. Beng beng beng. Dit is een film over doorzettingsvermogen. Beng. De Amerikaanse Droom. Beng. Hier gaat diep gezonken worden. Beng. De boksring als metafoor voor het menselijk bestaan. Beng. Jim Braddock gaf mensen hoop in de crisisjaren. Beng. Murw en suf zit je na afloop in je stoel. Te knock-out om al die knallen en klappen – en niet alleen die in de arena – zelfs maar weerzinwekkend te vinden. Jim Braddock. Zal wel.

Maar Oscars mogen er wel uitgedeeld worden aan Paul Giamatti als Braddocks schlemielige trainer annex agent Joe Gould. Hij zet een mooi portret neer van de overlevingstactieken van een tragische gladjakker. Wie het verhaal niet overleeft is Braddocks maatje in de havens, de door Paddy Considine weer knalgoed neergezette Mike Wilson. Met hem in beeld wordt Cinderella Man soms bijna On the Waterfront. Over zulke grootse winnaar-verliezers en hun universele verhalen worden tegenwoordig in Hollywood veel te weinig films gemaakt, terwijl zij de echte Amerikaanse helden zijn. Maar Howards sympathie lag duidelijk niet bij de krottenbewoners in Central Park. En waarschijnlijk niet alleen om verhaaltechnische redenen.

Cinderella Man: A Fighter's Tale. Regie: Ron Howard. Met: Russell Crowe, Renée Zellweger, Paul Giamatti, Paddy Considine. In: 82 bioscopen.

    • Dana Linssen